Îngrijirea unghiilor, o necesitate și nu un lux

Apropo.ro / 17.02.2004, 11:22
Îngrijirea unghiilor, o necesitate și nu un lux
Aspectul unghiilor este definitoriu în ansamblul look-ului. Amanunte care par nesemnificative, precum : unghii neîngrijite și murdare, de lungimi variabile sau cu lacul sarit pe anumite zone ale suprafeței lor, te "recomanda" ca fiind o persoana neglijenta, murdara și

Aspectul unghiilor este definitoriu în ansamblul look-ului. Amanunte care par nesemnificative, precum : unghii neîngrijite și murdare, de lungimi variabile sau cu lacul sarit pe anumite zone ale suprafeței lor, te „recomanda” ca fiind o persoana neglijenta, murdara și superficiala.

Unghiile sunt formațiuni anexe ale pielii, cu un rol important în protecția varfului degetelor. Ritmul lor de creștere este continuu, în medie 0,1mm zilnic, acesta fiind mai lent în perioada rece a anului. De asemenea, ritmul de creștere este mai rapid la unghiile de la maini, decat la cele de la picioare.

Înlocuirea completa se face în circa 2-3 luni. Aspectul unei unghii sanatoase este roz translucid, cu suprafața ușor convexa și cu o porțiune libera mai mata. Modificarea aspectului unghiei (șanțuri, depresiuni punctiforme, pete albicioase, pierderea transparenței, decolorarea sau colorarea excesiva etc.) poate indica prezența unei anumite afecțiuni interne: o infecție în corp, probleme cardio-pulmonare sau sistemice, tulburari de creștere etc.

Pentru a avea unghii frumoase consuma frecvent: lapte și produse lactate, soia, cereale, pește, fructe și legume crude.

Daca unghiile tale sunt foarte moi, urmeaza o cura de vitamina H (în farmacii exista aceasta vitamina sub forma de pastile). Sanatatea unghiei se poate îmbunatați cu ajutorul complexelor de vitamine (Revalid, Biotin, Cystein B6 etc.).

Îngrijeste-le cu multa atentie
Unghiile frumoase sunt, înainte de toate, sanatoase. Iar sanatatea unghiilor nu poate fi asigurata decat printr-o îngrijire adecvata. Conform statisticilor, una din trei femei prezinta unghii moi, afecțiune care poate fi generata de factori fizici (detergenți care conțin substanțe nocive, folosirea în mod abuziv a acetonei sau a lacului de unghii, folosirea produselor specifice de proasta calitate) sau poate fi cauzata de o alimentație neadecvata, saraca în legume verzi și lactate. Stresul și oboseala sunt alți factori care pot afecta sanatatea unghiilor. Îngrijirea lor nu trebuie neglijata:

* Degreseaza-le zilnic cu apa și sapun, apoi perie-le timp de 2-3 minute. Perierea zilnica menține unghia intacta.

* Daca ai unghiile sensibile folosește, în locul sapunului, ulei de coaja de portocala.

* Unge-le regulat cu un produs pentru întarire, hidratare și hranire, pe baza de calciu și ceramide. Aceste produse au rolul de a activa circulația sangvina la baza unghiilor și de a remedia membrana.

* Pentru întarirea unghiilor casante este recomandata aplicarea în jurul lor a unei soluții de iod sau loționarea cu suc de lamaie amestecat cu puțin ulei de ricin.

* Daca ai unghiile striate, evita folosirea dizolvanților pe baza de acetona. Aplica zilnic un tratament special, un amestec compus din 25 ml glicerina, 6 g alaun și 70 ml apa distilata.

* Daca unghiile sunt moi, poți urma un tratament special de întarire. tine unghiile înmuiate într-un vas de sticla, în care ai turnat ulei de masline calduț. Ele vor deveni mai elastice, nu se vor mai despica și vor avea o culoare rozalie. Pentru unghiile fragile poți folosi untdelemnul calduț.

* Petele de nicotina de pe unghii le poți îndeparta prin frecare cu suc de lamaie.

Manichiura
* Este indicat sa fie efectuata saptamanal, operațiunea constand în îndepartarea cuticulelor și pilirea unghiilor.

* Îndeparteaza urmele de lac vechi de pe unghii.

* Scurteaza unghiile, pentru a le aduce pe toate la aceeași dimensiune.

* Cuticulele nu se taie cu foarfeca decat în cazul în care sunt prea mari. Mai indicata este folosirea unui bețișor special pentru cuticule (are la un capat o proeminența din cauciuc cu ajutorul careia se împing cuticulele). Poți executa aceasta operațiune dupa ce ai facut baie sau dupa ce le-ai înmuiat în ulei calduț.

* Ai grija la alegerea pilei. Daca unghiile tale sunt normale, le poți folosi pe cele de safir sau pe cele din hartie. Pentru unghiile moi și casante sunt recomandate pilele speciale, rotunjite, cu margini fine. În nici un caz nu folosi pile tocite sau de metal, ele îți vor despica marginea unghiei.

* Este importanta și modalitatea de pilire a unghiei. Operațiunea se executa doar într-un singur sens (dinspre exterior înspre interior), altfel varfurile se vor despica.

* Unghiile vor luci, fara a fi date cu lac, daca le vei pili pe toata suprafața lor cu o pila de lustru și pudra de lustruit. Efectul va fi nu numai estetic, dar operațiunea va activa și circulația sangvina, iar unghiile vor crește mai repede. Dupa ce le-ai lustruit, aplica pe ele un ulei de îngrijire.

* Daca ai unghii moi, aplica pe ele un lac de întarire cu calciu. Acesta are rolul de a întari unghia, de a nivela asperitațile și de a o proteja împotriva patarii cauzata de lacurile mai închise la culoare. De asemenea, culoarea ojei aplicate ulterior va fi mai uniforma, iar lacul se va întinde mult mai ușor.

* Pentru ca lacul de unghii sa se întinda perfect, specialiștii recomanda 3 mișcari de pensula pentru unghiile de la mana și degetul mare de la picior și o singura mișcare pentru unghiile mici de la picior.

* Oja se menține mai multa vreme pe unghii daca aplici și un strat protector de lac fixator.

* Nu-ți vopsi niciodata unghiile înainte de culcare. Chiar și greutatea cearșafului poate lasa urme.

Culoarea care te definește
Realizarea unei simple manichiuri se poate transforma într-o adevarata arta. În California exista chiar și o universitate, The Creative Academy, ai carei absolvenți devin artiști ai unghiilor (master nail artist).

Iar cei mai creativi dintre ei sunt cei care stabilesc tendințele sofisticate internaționale, care ne „dicteaza” daca într-un anumit an purtam unghii negre sau roz fucsia. Însa, indiferent de ceea ce „spune” moda, pentru stilul clasic de manichiura, alegerea culorii ojei trebuie facuta dupa anumite criterii:

* Culoarea lacului trebuie sa se asorteze nuanței pielii. La epiderma rozalie se potrivesc nuanțele de roz-albastrui sau de violet, iar la cea galbena tonurile de roșu, orange sau galbui. O piele bronzata este pusa în evidența de portocaliu coral.

* Folosește culori satinate daca vrei sa pastrezi aceeași culoare timp de mai multe zile. În plus, finisajul satinat camufleaza crapaturile.

* Daca ai unghiile scurte și mici, nu le colora în nuanțe intense. Acestea se potrivesc doar unghiilor lungi, care au un format frumos.

* Unghiile patrate pot fi alungite prin colorarea lor în nuanțe deschise, semimate, care le fac sa para mai arcuite și mai lungi.

* Pentru ca unghiile scurte sa para mai lungi, poți apela la un truc: coloreaza marginea unghiei cu alb.

* Nuanțele sidefate accentueaza denivelarile și asperitațile unghiei, facandu-le mult mai vizibile.

* Pamela Anderson a lansat și french pedicure. Încearca și tu!