Modificari stabilite de deputații din comisia de profil

Apropo.ro / 12.02.2004, 20:12
Modificari stabilite de deputații din comisia de profil
Comisia pentru învațamînt și sport a Camerei Deputaților a modificat Legea sportului, stabilind înființarea Agenției Naționale Antidoping, scoaterea COR din sfera structurilor sportive, acordarea de rente viagere unor foști sportivi și marirea amenzilor

Comisia pentru învațamînt și sport a Camerei Deputaților a modificat Legea sportului, stabilind înființarea Agenției Naționale Antidoping, scoaterea COR din sfera structurilor sportive, acordarea de rente viagere unor foști sportivi și marirea amenzilor pentru contravențiile din sport.

Președintele comisiei, Anghel Stanciu, a declarat, joi, ca modificarile aduse legii au acordul Guvernului și ca ele vor fi discutate în termen de doua saptamîni în plenul Camerei Deputaților.

Stanciu a precizat ca, la solicitarea președintelui COR, Ion Țiriac, deputații din comisie au decis ca COR sa fie scoasa din zona structurilor sportive în care sînt curpinse asociațiile sportive, cluburile sportive, ligile profesioniste și, mai nou, ACR pentru circuitele automobilistice.

Potrivit lui Stanciu, COR este persoana juridica de drept privat de utilitate publica, autonoma, nonprofit, neguvernamentala, apolitica și fara scop lucrativ și poate fi finanțata și cu fonduri publice prin Agenția Naționala pentru Sport pentru investiții și susținerea programelor olimpice. În privința rentei viagere, comisia a decis ca de ea sa beneficieze și foștii sportivi care au fost medaliați pentru o proba care în momentul obținerii medaliei nu era olimpica, dar în prezent este. Fostul ministru al Tineretului și Sporturilor Georgiu Gingaraș a aratat ca astfel se intenționeaza sa fie ajutați foștii sportivi aflați în dificultate, menționînd numele Mariei Alexandru, fosta jucatoare de tenis de masa.

Alte modificari aduse Legii sportului se refera la faptul ca agențiile care se ocupa cu pariuri sportive vor trebui sa dea 20% din încasarile realizate pentru finanțarea federațiilor sportive. Anghel Stanciu a precizat ca acestea erau pîna acum scutite de taxa, ceea ce nu era normal, deoarece și Loteria Naționala platește. Deputații din comisie au mai decis ca bazele sportive realizate din fonduri publice sa nu poata fi desființate decît cu acordul Agenției Naționale pentru Sport și cu condiția construirii altora.

Alte modificari ale legii se refera la înființarea Agenției Naționale Antidoping și la reactualizarea în funcție de inflație a amenzilor acordate pentru contravenții în sport, acestea urmînd sa fie intre 6.000.000 și 45.000.000 de lei, fața de cele de pîna acum care sînt între 1.000.000 și 15.000.000 de lei.

Mediafax