Ofertele de locuri de munca disponibile pe Internet vizeaza în proporție de o treime și pîna la jumatate posturi din domeniul vînzarilor și cel al tehnologiei informației, în vreme ce cererea este mult mai uniform repartizata, cu o medie de circa 5% pentru fiecare domeniu.
„Cea mai mare cautare o au specialiștii IT, la egalitate cu cei din domeniul vînzarilor. Favorizate sînt și marketingul, ingineria și managementul”, a declarat, miercuri, agenției MEDIAFAX, Ionuț Oprea, brand manager al firmei Neogen, care administreaza site-ul www.bestjobs.ro.
În prezent, BestJobs are peste 300.000 de vizitatori unici pe luna, din care mai mult de 275.000 au deja CV-ul introdus pe site. Numarul angajatorilor actuali și potențiali care viziteaza site-ul este în jur de 10.000.
„Numarul candidaților BestJobs crește în fiecare luna cu 5-10.000. Pentru cei 275.000 de utilizatori înregistrați care și-au completat CV-ul exista în fiecare saptamîna peste o mie de oferte noi”, a mai spus Oprea.
Pe de alta parte, el a atras atenția asupra faptului ca numarul de oferte este doar orientativ, deoarece exista companii care angajeaza mai mulți candidați pe același post, dar în orașe diferite, și aceasta cu ajutorul unei singure oferte.
Reprezentantul Neogen a apreciat ca, în fiecare luna, în jur de 4-5.000 de utilizatori BestJobs își gasesc un loc de munca.
„Cele mai multe oferte se gasesc în domeniul vînzarilor și în IT. Împreuna, aceste doua domenii constituie între o treime și jumatate din totalul locurilor de munca disponibile pe site. Însa aceasta urmarește tendința generala în România, unde aceste doua domenii cunosc o creștere uriașa, și, fiind în dezvoltare, creeaza foarte multe locuri de munca”, a adaugat Oprea.
El a mai aratat ca din ce in ce mai multe companii recunosc eficiența recrutarii pe Internet fața de canalele clasice. „Cum era de așteptat, a crescut și numarul de oferte din provincie, procentul acestora majorîndu-se fața de anul trecut de la 15 la 25%”, a mai afirmat reprezentantul BestJobs.
Exigențele angajatorilor ramîn în principal orientate spre studii și experiența. Fața de anul trecut, a crescut proporția candidaților cu studii universitare – de la 40 la 45% – și a celor cu studii postuniversitare – de la 5% în 2003 la 9% în 2004.
De asemenea, site-ul a înregistrat și o creștere a calitații candidaților, doar 25% dintre aceștia fiind fara experiența, fața de 40%, restul de 75% avînd o experiența cuprinsa între șase luni și 20 de ani.
Specialiștii în IT reprezinta doar un procent mic din numarul candidaților care și-au introdus CV-ul pe BestJobs – de doar 13%, din care 3% sînt specialiști în hardware, respectiv 10% în software.
Mediafax Business/ IT