Procesele jurnaliștilor hunedoreni

Apropo.ro / 09.02.2004, 19:07
Procesele jurnaliștilor hunedoreni
Libertatea presei în România este un subiect care revine în actualitate. In țara, jurnaliștii sunt harțuiți și atrași în tot felul de procese, județul Hunedoara nefacand exceptie. Nici aici viața lucratorilor din mass-media nu este

Libertatea presei în România este un subiect care revine în actualitate. In țara, jurnaliștii sunt harțuiți și atrași în tot felul de procese, județul Hunedoara nefacand exceptie. Nici aici viața lucratorilor din mass-media nu este ușoara.

HUNEDOREANUL a aflat de la jurnaliștii din județ în ce procese au fost sau sunt implicați. În majoritatea cazurilor, ziariștii au fost acționați în instanța pentru calomnie. Daunele solicitate sa fie platite de jurnaliștii hunedoreni se ridica la zeci de miliarde de lei.

Campionul proceselor

De departe, campionul proceselor care i-au fost intentate este jurnalistul Marcel Bot, redactor la Departamentul Investigații, al saptamânalului Gazeta de Hunedoara. El nici nu-și mai amintește numarul proceselor pe care le are la activ.

„Sunt zeci de procese în care sunt implicat. În toate cazurile, sunt acuzat de calomnie. Recordul național pe care-l dețin este cel privind un articol pe care l-am scris, despre o firma din municipiul Deva, care a vândut niște spații comerciale pe sume de nimic. Pentru acest material am primit 21 de plângeri penale”, declara Marcel Bot.

Jurnalistul Gazetei de Hunedoara spune ca, în total, în toate procesele, daunele morale care îi sunt cerute depașesc suma de 50 de miliarde de lei.

Printre procesele sale se numara cel cu primarul comunei Râu de Mori, Aurica Stanislav, care-i cere daune de 500 de milioane de lei, în urma apariției unui articol legat de un transport de lemne. De asemenea, Marcel Bot a mai avut un proces cu deputatul PSD Ioan Timiș, care l-a acuzat de calomnie. Un alt proces i-a fost intentat de catre polițistul Viorel Dobra, despre care jurnalistul a scris ca și-a ridicat ilegal o casa pe domeniul public, în municipiul Oraștie. Dobra a cerut un miliard de lei, daune.

Vrea sa ajunga la Strasbourg

Redactorul șef al saptamânalului „Actual”, Lucian Stanciu, are la activ 16 procese.

În urma cu aproape noua ani, el a fost implicat într-un proces cu un om de afaceri devean, care l-a acuzat de insulta și calomnie și i-a solicitat daune de 40 de miliarde de lei.

Cu directorul Liceului de Muzica și Arte Plastice „Sigismund Toduța”, Lucian Stanciu a fost purtat în instanța, dupa ce a scris despre acesta ca a folosit banii publici în scopuri personale. Acest proces a fost pierdut de jurnalist, și, deși i-au fost solicitate daune de 300 de milioane de lei, Justiția l-a obligat sa platesca doar 30 de milioane de lei. Stanciu a declarat ca va acționa Statul Român în isnstanța, la Strasbourg, pentru ca nu i-a oferit posibilitatea de a se apara în acest proces.

Dintre cele 16 procese avute, redactorul șef de la „Actual” a pierdut unul, într-un caz plângerea a fost retrasa, în restul fiind achitat.

Un singur proces de calomnie

Daniel Mariș, corespondent la „România Libera” avut pâna acum un singur proces, cu Asociația Sportiva a Vânatorilor și Pescarilor Hunedoara, dupa ce a publicat un articol incriminator la adresa șefului Asociației. L-a pierdut, fiind obligat sa plateasca trei milioane de lei celui care l-a acuzat de calomnie, plus cheltuielile de judecata.

Procesul n-a mai avut loc

Nicolae Gavrea, redactor sportiv, a fost acuzat de calomnie și insulta de catre directorul Colegiului Național Sportiv „Cetate” Deva, Marinica Pârvanescu. Pentru ca, în plângerea sa, directorul a scris greșit numele ziaristului (Gavra, în loc de Gavrea), o alta persoana a fost chemata în sala de judecata, iar procesul a fost sistat. Marinica Pârvanescu i-a cerut jurnalistului sportiv 500 de milioane de lei daune morale.

Daune de un leu

Jurnalista Carmen Cosman, corespondentul pentru Valea Jiului a cotidianului „România Libera”, a fost chemata pâna acum în cinci procese. De menționat ca într-un caz, un om de afaceri i-a cerut ziaristei daune de un leu, în alt dosar daunele solicitate s-au ridicat la un miliard de lei. În procesul aflat înca pe rolul instanței, prefectul de Hunedoara cere doua miliarde de lei daune morale, deoarece considera ca jurnalista i-a deteriorat imaginea publica.

Șase miliarde de lei

În ceea ce privește cotidiantul „Cuvântul Liber”, redactorul șef Cornel Poenar afirma ca mai mulți reporteri ai publicației sunt dați în judecata, dar nu a vrut sa le spuna numele acestora. Totuși, am aflat ca exista un proces în care sunt cerute daune de șase miliarde de lei, cu un patron din Valea Jiului.

Procesele jurnaliștilor de la Hunedoreanul

În aproape patru ani de existența a sa, nici Hunedoreanul nu a scapat de procese. Pâna acum redactorii de aici și, implicit ziarul, ca parte civilmente responsabila, au fost chemați în instanța de șapte ori, sub acuzațiile de calomnie sau insulta. Sumele care ni s-au cerut, ca daune morale, în aceste procese depașesc trei miliarde de lei.

Din cele șapte procese, doar unu se mai afla actualmente pe rol – cel intentat de Florin Ghergan, directorul societații Apaprod Deva, care ne solicita 100 de milioane de lei, daune morale, socotind ca a fost calomniat într-un articol publicat în ziar. De menționat ca toate celelalte procese au fost pierdute de cei care ne-au dat în judecata, faptele imputate nedovedindu-și temeinicia.

Sorina Popa
Hunedoreanul