Vicepresedintele CIO, Kim Un-yong, a fost arestat

Apropo.ro / 28.01.2004, 11:20
Vicepresedintele CIO, Kim Un-yong, a fost arestat
Vicepreședintele sud-coreean al Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Kim Un-yong, a fost arestat, marți, sub acuzațiile de corupție, deturnare de fonduri și de comitere a altor infracțiuni. Kim, care va împlini 73 de ani în luna martie, a fost

Vicepreședintele sud-coreean al Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Kim Un-yong, a fost arestat, marți, sub acuzațiile de corupție, deturnare de fonduri și de comitere a altor infracțiuni.

Kim, care va împlini 73 de ani în luna martie, a fost reținut imediat dupa ce un tribunal din Seul a emis un mandat de arestare pe numele sau, la cererea Ministerului Public din Coreea de Sud.

Kim Un-yong, care va fi deținut într-o închisoare din apropierea capitalei sud-coreene, nu a dorit sa comenteze arestarea sa. Avocatul vicepreședintelui CIO, Shin Dong-soo, a precizat ca acesta neaga cea mai mare parte a acuzațiilor care îi sînt aduse. Un apropiat al lui Kim Un-yong a afirmat ca oficialul CIO este o victima a „persecuției politice”.

Kim este suspectat ca a primit mita în valoare de peste 330.000 de euro, pentru a facilita intrarea în Comitetul Olimpic Coreean (COC) a unor oameni de afaceri, și ca a deturnat fonduri în valoare de cîteva milioane de euro, destinate Federației Internaționale de Taekwondo.

Membru al CIO începînd din 1986, Kim Un-yong a fost implicat în scandalurile de corupție izbucnite în legatura cu Jocurile Olimpice de iarna de la Salt Lake City, din anul 2002. În urma acestor scandaluri, Kim Un-yong a primit un „avertisment serios”, în timp ce șase membri ai CIO au fost excluși și alți patru și-au prezentat demisiile.

Kim Un-yong a candidat, în 2001, la președinția CIO, dar în locul lui Juan Antonio Samaranch în fruntea forului olimpic a fost ales belgianul Jacques Rogge.

CIO a decis, pe 23 ianuarie, ca lui Kim Un-yong sa-i fie ridicate provizoriu drepturile, prerogativele și funcțiile care decurg din calitatea sa de membru al forului internațional.

Mediafax