Metoda americana pentru o silueta de model

Apropo.ro / 26.01.2004, 12:21
Metoda americana pentru o silueta de model
Specialiștii afirma ca fenomenul de îngrașare este rezultatul unui dezechilibru între cantitatea de energie obținuta din hrana și cea consumata prin efort fizic. Însa, pentru a slabi, nu este suficienta reducerea cantitații de alimente consumate. Sistemul

Specialiștii afirma ca fenomenul de îngrașare este rezultatul unui dezechilibru între cantitatea de energie obținuta din hrana și cea consumata prin efort fizic. Însa, pentru a slabi, nu este suficienta reducerea cantitații de alimente consumate. Sistemul propus de americani nu menționeaza urmarea unei diete stricte, dar impune practicarea cu regularitate a sportului, metodele lor acționand și la nivelul psihicului.

Deși la noi în țara nivelul de trai este destul de scazut, iar excesele caracteristice lumii occidentale „mananc doar mancare tip fast-food”, „devorez cutii mari de înghețata și pungi întregi de pop-corn” sau „am în frigider doar alimente semipreparate” nu prea își au locul în realitatea romaneasca, statisticile indica o creștere semnificativa a numarului de persoane care au probleme cu greutatea.

Peste 70% dintre romani, spun cifrele, sunt supraponderali. Mancam prea mult? Se pare ca nu. Conform acelorași statistici, indicele de consum la majoritatea grupelor de alimente este net inferior celui prezentat de multe dintre țarile occidentale. Se pare ca problema supraponderalitații are, în cazul romanilor, alte cauze decat excesul alimentar, și anume, lipsa mișcarii organizate și consumul deficitar de proteine, elemente necesare consolidarii țesutului muscular, în favoarea hidrocarburilor și a glucidelor.

Europenii occidentali rezolva problema surplusului de țesut adipos în saloanele de chirurgie estetica, dar aceasta varianta este utopica pentru majoritatea romanilor. Americanii însa detesta, sau cel puțin așa susțin, metodele artificiale de slabire și propun un adevarat sistem de slabire, bazat pe corelarea unor principii sanatoase de dieta cu conștientizarea beneficiilor pe care le are, asupra organismului, practicarea sportului, de orice fel ar fi el.

Nu te astepta la minuni
Principiul esențial al teoriei americane este sa nu-ți propui lucruri imposibile. Organismul are posibilitați limitate de a elimina surplusul de greutate, iar acestea nu pot fi depașite, indiferent de efortul fizic depus sau de regimul urmat. Nu te extenua, deoarece te vei descuraja și vei renunța rapid, dar nici nu minimaliza eforturile. Mai bine mai puțin, dar sigur. Orice gram de țesut adipos eliminat conteaza.

Urmeaza un regim sanatos
Înainte de a urma fel de fel de diete, care mai de care mai fanteziste, încearca sa elimini excesele alimentare care par sa nu aiba nici o legatura cu excedentul de kilograme: sarea, cafeaua și berea. Aceste trei alimente, consumate în exces, influențeaza negativ echilibrul lichidelor din organism.

Evita, de asemenea, consumarea, chiar și în cantitați mici, a preparatelor de patiserie din faina de grau. Fructe și legume poți manca oricat de multe, nutriționiștii recomandand consumul zilnic a cel puțin cinci tipuri de vegetale crude. Nu trebuie sa excluzi din dieta ta nici carnea, dar este de preferat carne alba, de pasare, precum și pește oceanic.

Bea zilnic minimum 2 litri de lichide, iar daca faci sport în mod regulat, un supliment de lecitina de soia te va ajuta sa reziști mai bine la efort. Pentru perioada de iarna este indicata și consumarea unui supliment zilnic de drojdie de bere, aliment care ajuta la creșterea imunitații organismului.

Oglinda, prietenul care vegheaza
Probleme cu greutatea au (spun specialiștii) cei cu probleme de voința. De la „a dori” o anume silueta și pana la „a avea”, drumul este lung și presarat (în majoritatea cazurilor) cu numeroase diete nefinalizate și abonamente la sala de fitness sau aerobic neonorate. Psihologii și nutriționiștii și-au unit eforturile și au inventat o metoda simpla pentru întarirea voinței: mancatul în fața unei oglinzi. Ei susțin ca vizualizarea propriei imagini în timpul consumarii unor alimente „interzise” ajuta enorm la taierea apetitului.

Sport la orice varsta
Un prefix de 5, 6 sau chiar 7 în menționarea varstei nu este un motiv serios pentru a renunța la sport. Salile de sport din New York sau Los Angeles sunt pline de batranei simpatici, care au înțeles ca mișcarea nu scurteaza viața. Din contra, sportul, practicat cu regularitate, reda pofta de viața și bucuria de a trai, chiar și dupa ieșirea la pensie.

Cele mai indicate pentru varsta a lll-a sunt înotul, plimbarile lungi prin parc, gimnastica (la sfatul medicului, deoarece anumite mișcari agraveaza unele afecțiuni) și ciclismul. Le poți practica pe toate sau doar unul dintre ele, dar pune suflet și placere, altfel mișcarea poate fi perceputa ca o pedeapsa sau o corvoada. Recomandata este și practicarea tehnicilor yoga, care ajuta la eliminarea stresului și la întarirea organismului.

Rasul, un tonic la indemana oricui
Prin anii 30 ai secolului trecut, divele afișau un chip de piatra, evitand chiar și mimica de expresie, pentru a întarzia apariția ridurilor. Teoriile specialiștilor de atunci s-au dovedit, în timp, eronate, iar cei din zilele noastre recomanda rasul drept fiind cea mai eficienta terapie pentru combaterea stresului.

Caci, dupa cum se știe, stresul îngrașa. Iar combinația de ras-mișcare este „letala” pentru țesutul adipos. În SUA exista un nou curent-terapie, care a cucerit numeroși adepți: dansam, cantam și radem unii de alții. Din inima și fara nici o suparare. Rezultatele acestei noi terapii sunt spectaculoase și la nivelul psihicului, dar și la nivelul siluetei.

5 principii ale dietei
* Împarte-ți cantitatea de alimente pe care o consumi zilnic în 3 mese principale: micul dejun și dejunul trebuie sa fie mai consistente, iar cina sa fie bazata pe legume și fructe.

* Timpul alocat unei mese trebuie sa fie de circa 20 de minute. Mananca încet și mesteca bine!

* Nu completa porțiile de mancare. Porția pe care ai stabilit-o inițial este suficienta.

* Nu ronțai între mese. Micile gustari îngrașa mai mult decat crezi. Daca îți este foame, poți manca fructe sau poți bea un ceai.

* Nu elimina proteinele din alimentația ta, ele sunt suportul material al celulelor. Fructele și legumele trebuie sa constituie 30% din alimentația cotidiana, iar fainoasele circa 25%. Un procent apropiat trebuie alocat și proteinelor.