Regimul alimentar zilnic îți influențeaza starea fizica generala, dar și cea psihica, alimentele acționand direct asupra structurii cerebrale și a capacitaților intelectuale. Pentru o buna funcționare a creierului sunt necesare numeroase vitamine și oligoelemente, dar dozate conform cerințelor. Carențele au diverse efecte, mai mult sau mai puțin grave, dar și excesul poate cauza diferite afecțiuni.
Vitamina B pentru memorie
Studii recente de specialitate au demonstrat ca o carența de vitamina B (vitamina B9, în special) accelereaza, în timp, pierderile de memorie. Rolul acestei vitamine este de a permite sangelui sa asigure o buna oxigenare a organelor. Pentru a-ți mari capacitatea de memorare, consuma alimente care conțin vitamina B9 (ficat, germeni de grau, nuci, spanac, galbenuș de ou).
Ceaiul ajuta la concentrare
Efectele benefice ale ceaiurilor de plante sunt cunoscute înca din antichitate. De exemplu, ceaiul de tei sau de mușețel acționeaza ca un catalizator asupra sistemului nervos, sporind puterea de concentrare. Dar „puterea” ceaiului de deconectare, de liniștire și de creștere a capacitații de concentrare nu consta numai în virtuțile sale terapeutice. Însași imaginea unei cești aburinde de ceai, consumata în tihna, ajuta psihicul sa se relaxeze.
Calciu pentru combaterea stresului
O cauza a starii de stres, de multe ori ignorata, poate fi și carența de calciu din organism. Acest element este necesar unei bune funcționari a celulelor, contribuie la întarirea oaselor și a dinților și intervine în reacțiile enzimale. Pentru a „lupta” cu stresul, trebuie sa consumi produse lactate, legume, fructe și paine.
Vitamina B1- pentru un plus de energie cerebrala
Carența acestei vitamine poate duce la apariția starilor depresive și chiar la tulburari psihice grave. Pentru a asigura energia necesara unei bune funcționari a creierului, consuma grau și carne de porc.
Glucoza pentru o putere mai mare de concentrare
Zaharul amelioreaza procesul memorarii și faciliteaza învațarea. Aportul insuficient de glucoza provoaca hipoglicemia, care „amorțește” funcțiile cerebrale. Dar cantitatea de glucoza asimilata de organism nu trebuie sa fie nici prea mare, sau asimilata prea rapid. Cele mai bune pentru organism sunt glucidele furnizate de paine, paste și orez, deoarece sunt asimilate lent și distribuite în doze mici în organism.
Lecitina pentru imbunatatirea activitatii cerebrale
Intervine direct asupra activitații cerebrale, prin stimularea unor funcții mentale și fizice: memoria, somnul, durerea, depresia, coordonarea motorie și percepția realului. În perioadele de maxima solicitare intelectuala, consuma alimente care conțin aceasta substanța: boabe de soia, galbenuș crud de ou.
Magneziul – un aliat pentru echilibrul sistemului nervos
Un deficit de magneziu produce crisparea nervilor și poate determina apariția crizelor de spasmofilie. Alte simptome care semnaleaza un astfel de deficit sunt: lipsa poftei de mancare, irascibilitate, stari de dezorientare, schimbari inexplicabile de atitudine în perioada premenstruala.
Dar și supradozajul este periculos pentru organism, ducand la dereglari ale sistemului nervos central sau la scaderi ale presiunii arteriale. Este mai bine sa procuri acest element printr-o alimentație naturala (germeni de grau, fructe de mare, melci, banane etc.) decat sa apelezi la variantele industriale.
Vitamina A pentru o vedere mai buna
Aceasta vitamina asigura o buna acuitate vizuala și ajuta la prevenirea cataractei (alaturi de vitamina C, seleniu și vitamina E). Conform ultimelor date publicate de specialiști, retinolul (vitamina A de origine animala) este mai eficient decat varianta de origine vegetala (provitamina A). Însa nici excesul nu este bun. Un excedent poate genera cefalee, tulburari cutanate sau stari de somnolența. Pentru a nu avea probleme cu vederea, consuma ficat de vaca și morcovi.
Vitamina C mareste tonusul
Aceasta vitamina are funcții multiple și intervine în metabolismul cerebral. Este prezenta în toate terminațiile nervoase și în punctele de comunicare dintre neuroni. Poți fi mai activa din punct de vedere cerebral daca mananci broccoli, ardei, citrice, kiwi, zmeura, fructe de padure sau conopida. De altfel, un consum normal și constant de vitamina C te ajuta sa ai o vedere mai buna, aceasta vitamina accelerand viteza de adaptare a ochiului la alternanțele bruște lumina-întuneric.
Antioxidantii previn oboseala cronica
Schimbarile majore generate de procesul de îmbatranire conduc la starea de oboseala cronica. Antioxidanții protejeaza organismul contra acestor schimbari negative. Vitamina E, de exemplu, protejeaza membranele celulelor de îmbatranirea prematura și contribuie la menținerea stabilitații structurilor celulare, prin anihilarea radicalilor liberi. Pentru a te proteja de acțiunea lor, mananca germeni de grau, nuci, masline, uleiuri vegetale, galbenuș de ou, marar etc.
Fier pentru combaterea oboselii
Carența de fier diminueaza numarul globulelor roșii, care transporta oxigenul în creier, ducand la instalarea unei stari cronice de oboseala și lipsa de energie. Pentru tonifierea organismului consuma multe cruditați, ficat, spanac etc.