Doua etape ale Raliului Dakar au fost anulate

Apropo.ro / 09.01.2004, 00:00
Doua etape ale Raliului Dakar au fost anulate
Organizatorii Raliului Dakar au anunțat anularea, din motive de securitate, a etapelor a 10-a și a 11-a, programate sa aiba loc sîmbata și duminica, informeaza AFP. Etapa a 10-a trebuia sa se desfașoare, sîmbata, între localitațile Nema și Mopti (Mali), în

Organizatorii Raliului Dakar au anunțat anularea, din motive de securitate, a etapelor a 10-a și a 11-a, programate sa aiba loc sîmbata și duminica, informeaza AFP.

Etapa a 10-a trebuia sa se desfașoare, sîmbata, între localitațile Nema și Mopti (Mali), în timp ce etapa a 11-a era programata duminica, între Mopti și Bobo-Dioulasso (Burkina Faso).

 „Am fost avertizați ca nu se va putea asigura buna desfașurare a probei speciale pîna la Mopti, din cauza unor bande greu de controlat”, a declarat, într-o conferința de presa, Gilbert Ysern, director general delegat al firmei ASO, organizatoarea raliului. 

La rîndul sau, directorul sportiv al competiției, Patrick Zaniroli, a precizat ca „gruparile care acționeaza în zona reclama multe lucruri, dar este vorba în principal de acte de violența”, a spus Zaniroli.

Nu este pentru prima data cînd desfașurarea Raliului Dakar este perturbata astfel.

În 1998, un concurent la clasa camioane a fost nevoit sa-și abandoneze mașina dupa ce s-au tras focuri de arma în direcția sa, iar un an mai tîrziu, la cîțiva kilometri de Tichit (Mauritania), peste 20 de oameni înarmați au oprit 12 automobile, 7 camioane și o motocicleta. 

Aceștia le-au solicitat concurenților sume de bani, le-au luat pașapoartele, precum și piese de schimb pentru un camion.

De asemenea, ediția din 2000 a fost întrerupta timp de cinci zile, din cauza unor amenințari cu atacuri teroriste. Organizatorii au decis atunci crearea unui port aerian între localitațile libiene Niamey și Sabha.

Trei avioane de tip Antonov 124 au efectuat 19 calatorii, pentru a transporta 155 de automobile, 76 de camioane, 147 de motociclete și 1.635 de persoane. Operațiunea a costat aproximativ 5,34 milioane de euro.

Mediafax