În urma unei sentințe a Curții de Apel Iași, Baile Strunga, care aparțin omului de afaceri Danuț Prisecariu, s-au întors la moștenitorii proprietarilor din anii interbelici.
În prima faza, la Tribunal, judecatorii au respins cererea urmașilor boierilor Strunga de a primi drept de proprietate asupra bailor construite de înaintașii lor. Nicolae Manolescu (fara legatura cu criticul și omul politic cu același nume) și Maria Algue Balașa Cocea au facut însa recurs și au câștigat. Acum, va face recurs la Curtea Suprema de Justiție grupul de firme condus de Prisecariu.
Teren de 23.000 de metri patrați
O expertiza efectuata în august 2000 și depusa la dosar a estimat valoarea bailor la 95.000 de dolari ceea ce înseamna în acest moment 3,2 miliarde de lei. Concret, cei doi reclamanți vor primi un pavilion balnear, șase cladiri pentru cazare, o gospodarie anexa, un chioșc metalic, doua chioșcuri pentru odihna și o suprafața de teren de aproape 23.000 de metri patrați.
Starea cladirilor este însa precara, în ultimii ani soarta lor fiind lasata de izbeliște. Singurul care conteaza este terenul, însa nici acesta nu valoreaza acum prea mult. Însa peste 10 ani, cele 23 ha ar putea fi o adevarata mina de aur.
Familie de boieri
Manolescu (67 de ani) și Cocea (63 de ani) locuiesc în București. În actele depuse la dosar ei au demonstrat cu acte filiația pe baza careia se considera moștenitori ai boierului Nicolae Manolescu, fost ministru al Sanatații care, în 1880, a construit Baile Strunga. De-a lungul timpului, din aceasta familie au mai facut parte un ministru al Agriculturii în Guvernul Tatarascu și o fosta ambasadoare a României în Japonia.
În ciuda documentelor depuse, în anul 2001 judecatorii Tribunalului au ajuns la concluzia ca stațiunea a fost distrusa în totalitate în timpul celui de-al doilea razboi mondial și a fost reconstruita din temelii de stat, caz în care, conform legii 10/2001, nu se pot acorda restituiri în natura sau despagubiri urmașilor foștilor moștenitori.
Nu de aceeași parere au fost judecatorii de la Curtea de Apel, așa ca lui Prisecariu nu-i ramâne decât sa faca recurs, la rândul sau, la Curtea Suprema de Justiție.
A doua pe anul 2003
În anul 2003, Danuț Prisecariu s-a mai confruntat cu o situație similara celei de la Strunga, legata tot de un obiectiv din cadrul Societații Turism Moldova SA., la care a cumparat pachetul majoritar de acțiuni, cu 1 milion de dolari, în anul 2001 de la Ministerul Turismului. Societatea cuprinde Hotelul Traian, Hanul Trei Sarmale, Restaurantul Ciric și Stațiunea Strunga.
În aprilie 2003, Curtea de Apel Iași a hotarât retrocedarea hanului Trei Sarmale și a suprafeței de 2.000 metri patrați catre Magda Chiosac, Rodica Pop Luca și Grigore Luca, urmașii fostului proprietar al imobilului. Avocații lui Prisecariu au cerut ulterior suspendarea executarii și apoi au contestat-o, procesul aflându-se înca în desfașurare.
Prisecariu mai deține Magazinul Moldova, Hala Centrala, fostul sediu al Starii Civile și este acționar majoritar la postul de televiziune Tele ‘M și la Radio Vox T.
Cum se pot recupera banii
Avocata Maria Aldea spune ca situația în care se afla omul de afaceri Danuț Prisecariu poate ascunde doua posibilitați.
Prima și cea mai plauzibila este cea în care, la momentul semnarii contractului de achiziționare a acțiunilor Societații Turism Moldova de la FPS, Prisecariu și-a luat masuri de precauție și a introdus o clauza prin care se prevedea ca în cazul în care cei care revendica au câștig de cauza la judecata, statul trebuie sa înapoieze contravaloarea acțiunilor la care a fost evaluat respectivul activ, suma trebuind actualizata la cursul zilei.
A doua varianta este cea în care cumparatorul și-a asumat orice risc în momentul achiziției, nu a trecut vreo clauza în contract și acum nu mai are nici un drept de a cere despagubiri.
Sorin Semeniuc
[Ieseanul]