AMD a inceput miercuri distributia noilor versiuni ale Athlon 64, procesorul pe 64 de biti pentru calculatoare desktop, workstation si notebook-uri, in ciuda reticentei aratate de cativa furnizori majori in privinta achizitionarii acestui tip de procesor. Modelele care au inceput sa fie distribuite sunt AMD Athlon 64 3200, 3000+ si 2800+ pentru notebook-uri.
AMD a anuntat ca in curand va fi disponibil si un model 3400 pentru calculatoare desktop. Pana in prezent, Hewlett-Packard este singura mare companie care s-a aratat interesata de procesoarele AMD pe 64 de biti. Alaturi de ei, eMachines si Fujitsu au declarat ca vor incepe fabricarea de sisteme bazate pe aceste procesoare.
Preturile procesoarelor variaza de la 417$ pentru modelul 3400 (achizitionat in cantitati de o mie de bucati), pana la 193$ pentru modelul 2800 (de asemenea in cantitati de o mie de bucati).
Anuntul cu privire la noile procesoare AMD a fost facut la o zi dupa ce rivalii de la Intel au prezentat noul procesor mobil pe 32 de biti, cu un pret redus, Celeron M.
Exista deja voci in lumea IT care lauda cei 64 de biti ai procesorului Athlon, adaugand ca o calitate in plus a notebook-urilor cu astfel de procesoare este durata prelungita de viata a bateriei, un alt aspect pe care AMD l-a imbunatatit.
„Noile notebook-uri s-au vandut ca painea calda, mai ales multumita duratei de viata a bateriei,” a spus Fred Kohen, presedintele companiei producatoare de sisteme Hypersonic PC Systems. Pe langa gameri si cei care de obicei se grabesc sa cumpere procesoarele nou-aparute, Kohen a remarcat ca printre cumparatorii noului Athlon pe 64 de biti se numara programatori, designeri si chiar firme care lucreaza in domeniul securitatii militare.
Cu toate ca procesorul AMD este compatibil si cu aplicatiile care merg pe 32 de biti, unii provideri de solutii software au atras atentia ca publicul nu este inca foarte entuziasmat de acest produs.
„Clientii care sunt interesati sa isi reduca costurile de functionare ale retelelor nu par sa observe ca si achizitionarea de anumite procesoare le poate inlesni acest obiectiv,” spune Chris Piecukonis, vicepresedinte al departamentului de vanzari al Technology Integration Group, o companie americana care ofera solutii software. „Exista o loialitate extraordinara, si obisnuinta, cu produsele Intel”.
„Domeniile in care s-au concentrat eforturile pentru reducerea costurilor sunt, in principal, stocarea de date si consolidarea serverelor, precum si trecerea la sisteme de operare Linux”, a mai spus Piecukonis.
Sursa: CRN.com
Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.
Mihai Musatoiu, [email protected].