Fondue au fromage

Apropo.ro / 07.01.2004, 11:03
Fondue au fromage
(un preparat care necesita un set special de vase de fonta în care se "topește" și se servește branza, și "țepușe" cu coada lunga) Ingrediente: 600 g branza de Valais (supranumita și branza pentru ras) sau 600 g șvaițer, 6 pahare mici de vin alb

(un preparat care necesita un set special de vase de fonta în care se „topește” și se servește branza, și „țepușe” cu coada lunga)
Ingrediente:
600 g branza de Valais (supranumita și branza pentru ras) sau 600 g șvaițer, 6 pahare mici de vin alb sec, 1 dl rachiu, 2 caței de usturoi, piper proaspat macinat, crutoane de paine de casa.

Preparare:
Se freaca oala de fonta cu un cațel de usturoi, iar cel de-al doilea se rade și se pune în oala. Se adauga branza rasa și se pune la foc sa se topeasca. Se adauga treptat vinul și rachiul, fierbandu-se pana cand se transforma într-o pasta omogena.

Se așaza oala pe un reșou special cu foc deschis și se aduce la masa. Se servește cu crutoane de paine de casa așezate într-un coșuleț acoperit cu prosop, ca sa se pastreze calde, și cu cartofi copți în coaja, înveliți în folie de staniol.

Tatin de foie gras

(specialitate preparata din renumitul ficat de gasca îndopata)
Ingrediente:
8 felii de foie gras, aluat pentru foitaj, 4-6 mere, 50 g unt, 1/2 lingurița zahar, sare.

Pentru sos:
250 g miere de albine, 1 l supa de vițel, 100 ml oțet de vin.

Preparare:
Merele curațate de coaja și samburi se taie felii subțiri și se caramelizeaza ușor în unt și zahar. Din foaia de aluat se taie 4 discuri de marimea unei farfurii. Se garnisesc cu felii de mere caramelizate și se rumenesc la cuptor 10-15 minute.

În cratița în care au fost caramelizate merele se adauga mierea de albine și, cand începe sa clocoteasca, se adauga supa de vițel și se fiarbe, la foc mic, pana cand scade la jumatate și capata o consistența cremoasa. Se adauga untul bucațele și se amesteca.

Ficatul se prajește într-o tigaie antiadeziva, 30 de secunde la foc iute și înca 3 minute la foc mic. Se presara cu sare și se așaza pe discurile de foitaj cu mere. Se servesc imediat, stropite cu sos.

Acasa in bucatarie