UPC, cel mai mare operator de televiziune prin cablu din Europa, a publicat, saptamana trecuta, rezultatele unui sondaj pan-european realizat în cele 14 țari în care opereaza UPC de catre compania Research International. Studiul confirma cateva lucruri despre noi pe care le știam: romanii se declara religioși, au încredere în știrile tv, sunt destul de interesați de politica etc. Exista însa și surprize: de pilda, ca televizorul ne spune cum sa votam sau ca vrem reality show-uri pe paineÂ…
82% dintre europeni se uita la televizor în fiecare zi; în randul persoanelor de peste 50 de ani, proporția crește la 88%. Cei mai mari consumatori de televiziune sunt francezii – 70% dintre ei se uita la tv (aproape) zilnic, timp de peste doua ore. Romania este pe penultimul loc: 41% dintre noi urmaresc programele tv timp de peste doua ore pe zi, în timp ce elvețienii fac același lucru în proporție de numai 31%.
76% dintre polonezi se uita la tv pentru a se informa; alte motive indicate au fost entertainmentul (45% dintre suedezi) și preferința de a învața (27% dintre norvegieni, un scor cu mult peste media europeana, de doar 8%).
60% dintre europeni au mai mult de un singur televizor acasa. 53% dintre irlandezi au acasa trei sau mai multe televizoare, în timp ce doar 8% dintre romani și 5% din cehi se pot lauda cu așa ceva.
Doar 21% dintre europeni au încredere totala în știrile tv. Cea mai mare încredere în programele de știri tv o au romanii, care au raspuns în proporție de 34% ca acestea spun de obicei adevarul, dupa care urmeaza slovenii, cu 32%. La polul opus se afla maghiarii: 10% dintre aceștia considera ca programele informative ale televiziunilor nu spun deloc adevarul. Daca ar fi sa cumulam raspunsurile la variantele „de obicei, spun adevarul” și „în mare parte spun adevarul”, pe primul loc ar fi suedezii, cu 83%. În schimb, 42% dintre polonezi afirma ca știrile tv spun adevarul doar „uneori” sau „deloc”.
Tot romanii au cea mai mare încredere în știrile difuzate de posturile tv private (26%); nu e o surpriza, daca luam în considerare percepția asupra televiziunii publice, care urmat ani de zile agenda diferitelor guverne… Dupa romani, urmeaza maghiarii, cu 21%. Cea mai mare încredere în jurnalele informative ale posturilor publice de televiziune o au elvețienii; 64% dintre ei și-au declarat încrederea în programele de știri ale posturilor publice (este vorba de SGR SSR idée suisse, numele comercial al Société suisse de radiodiffusion et télévision, care deține trei canale tv în germana, cate doua în franceza în italiana și franceza, precum și programe în romanșa difuzate pe principalul canal tv germanofon).
Citește mai multe despre cum ne comparam cu alții în materie de preferințe numai în