Cele doua grupuri financiare, Erste – Austria și Millennium BCP din Portugalia, care se lupta sa preia BCR, ultima mare banca din Europa de Est controlata de stat, mai au la dispoziție o saptamana pentru a negocia ultimele detalii tehnice ale contractului de privatizare înainte de a face oferta financiara finala.
Dupa încheierea negocierilor pe marginea acestui contract, care dureaza de circa trei saptamani, Erste și Millennium mai au la dispoziție circa opt zile pentru a se gandi cați bani vor pune pe masa Comisiei de privatizare pentru a cumpara o treime din piața bancara romaneasca, care se situeaza acum la circa 30 miliarde euro, dar care este prevazut sa creasca într-un ritm accelerat în urmatorii cinci ani, peste media altor țari din regiune.
Conform ultimelor informații vehiculate pe piața, alegerea caștigatorului și semnarea contractului de privatizare ar urma sa aiba loc în decembrie, iar banii sunt programați sa fie virați în luna aprilie a anului viitor.
Austriecii și portughezii au de ales între a menține prețul inițial ofertat în prima faza a licitației sau sa-și îmbunatațeasca oferta. Acum doua saptamani, președintele Millennium, Paulo Teixeira Pinto, citat de Reuters, a declarat ca „pentru acele active (n.r. – BCR), în acele condiții nu voi schimba niciun cent (din oferta – n.r.)”. El a menționat ca nu a vazut înca în media menționat prețul corect înaintat de Millennium.
Erste nu a facut pana acum niciun comentariu pe marginea ofertei depuse pentru BCR.
Oricum, cine va caștiga aceasta lupta va trebui sa semneze un cec de peste 3 miliarde de euro pentru 61,88% din BCR, iar șefii bancilor nu vor dormi ușor mult timp de acum înainte avand în vedere ca trebuie sa demonstreze în fața propriilor acționari ca a meritat prețul mare platit.
Analiștii considera ca prețul pentru BCR va fi cel mai scump platit pentru o banca din regiune. Daca tranzacțiile din lumea bancara au ca reper un preț de doua – trei ori peste valoarea activelor nete (activele totale minus datorii), la BCR multiplul se apropie de 5.
Fondurile proprii ale BCR se situeaza în jurul a 1,2 mld. euro, activele apropiindu-se de 8 mld. euro. Dupa noua luni în acest an, banca a obținut un profit de 180 mil. euro. A doua banca din Romania, BRD – deținuta de francezii de la Societe Generale, a raportat un profit de 124 mil. euro.
Banca austriaca Erste a raportat pentru primele noua luni ale acestui an un profit net de 509 milioane de euro.
BCP Millennium a obținut în aceeași perioada un caștig de 546 mil. euro. O buna parte din profitul BCP provine din vanzarea unui pachet de acțiuni deținut de Banca Intesa, care a adus un caștig pentru banca de 116,3 milioane de euro. Sumele vehiculate pentru ofertele celor doi finaliști la BCR se ridica între 3 și 3,1 miliarde euro la BCP, respectiv 3,2 miliarde euro la Erste. Este posibil ca ofertele reale sa fie ușor mai jos. Cert este ca fața de restul candidaților, cele doua s-au distanțat clar.
Daca cei doi nu ar fi fost atat de agresivi la preț, probabil nu ar fi ajuns în turul doi, avand în vedere numele competitorilor și puterea lor financiara mult mai mare.
Cei doi platesc un premiu peste un preț considerat normal avand în vedere indicatorii bancari luați în calcul, pentru ca sunt dispuși sa nu rateze aceasta unica ocazie.
Erste are deja operațiuni puternice în Europa Centrala și de Est, dar portughezii nu au decat o prezența redusa în Polonia și aceasta reprezinta unica lor șansa de a realiza un cap de pod în aceasta zona. Tocmai de aceea, portughezii risca mai mult în aceasta cursa.
Unul dintre vicepreședinții bancii a declarat, acum doua luni, la o întalnire cu un grup de jurnaliști romani, ca cei care conduc acum banca își pun capul în joc cu aceasta tranzacție, avand în vedere riscul imens pe care l-ar presupune preluarea BCR.
În economia romaneasca, investițiile portugheze sunt aproape nule, în timp ce capitalul austriac a preluat controlul mai multor sectoare – energie, real estate, industria mobilei, bancar, asigurari, construcții, outdoor.
Austriecii (active de peste 140 mld. euro) și portughezii (active de peste 70 mld. euro) sunt printre cei care au puterea financiara cea mai scazuta dintre cei șapte care au depus oferte la BCR. Ceilalți cinci care au pierdut lupta sunt Deutsche Bank (active de peste 901 mld. euro), BNP Paribas – Franța (active de peste 905 mld. euro), Banca Intesa – Italia (peste 270 mld. euro), Dexia (peste 380 mld. euro) și National Bank of Greece (peste 60 mld. euro).
Anunțul ca cei doi au ramas în cursa și prețurile vehiculate oferite i-au determinat pe analiști sa ia în discuție modul cum vor reuși sa stranga fondurile necesare achiziției.
Imediat dupa depunerea ofertei, acțiunile BCP au scazut cu aproape 8%, întrucat investitorii se așteapta sa urmeze o majorare importanta de capital necesara finanțarii unei eventuale preluari a BCR.
Pentru portughezi, banii pe care trebuie sa-i plateasca pentru BCR reprezinta un efort financiar foarte mare, avand în vedere ca dețin fonduri proprii de numai aproape 4 mld. euro, iar capitalizarea bursiera se învarte în jurul a 7 mld. euro. La o oferta de peste
3 miliarde de euro pentru 61,88% din acțiunile BCR înseamna o evaluare a întregii banci romanești la peste 4,8 miliarde de euro, peste capitalurile portughezilor.
Antonio Ramirez, analist al bancii de investiții Merrill Lynch, a declarat pentru Reuters pe 28 octombrie ca „presupunand chiar o ținta de preț de 3,5 miliarde euro pentru BCR, BCP care are în prezent o capitalizare bursiera de 7,2 miliarde de euro și nu dispune de surplus de capital va avea nevoie sa stranga cea mai mare parte a acestei sume din piața”.
Paradoxal, un analist al bancii de investiții UBS, grup care asigura consultanța Millennium în cursa pentru BCR, a declarat pe 27 octombrie, potrivit Reuters: „Credem înca faptul ca BCP este foarte puțin probabil sa bata Erste în aceasta licitație, oricum însa nivelul nostru de convingere în acest sens este mai scazut”.
Banca de investiții UBS are un acord cu instituția de credit portugheza pentru a-i asigura fondurile necesare unei eventuale majorari de capital.
Un analist al bancii portugheze BPI declara imediat dupa anunțul privind selectarea celor doi: „Daca BCP caștiga BCR, previziunea pe termen scurt este negativa, dar pe termen lung în 4 sau 5 ani ar putea fi pozitiva”, a spus Tiago Dionisio de la BPI.
Analiștii aduc în discuție și posibilitatea ca portughezii sa atraga ulterior un partener în afacerea BCR.
Principalul acționar al bancii este grupul belgiano-olandez Fortis, care a preluat un pachet de acțiuni deținut de Intesa și care
s-a retras din cursa pentru BCR. La finele lui octombrie, în presa portugheza se vehicula faptul ca Fortis ar pregati o oferta de preluare a Millennium BCP, acesta fiind și motivul pentru care s-ar fi retras de la BCR.
Presa portugheza menționa faptul ca Paulo Teixeira Pinto, cel care conduce Millennium, are o dilema: ori crește prin diversificarea operațiunilor în alte zone, ori apara interesele pe termen scurt ale acționarilor, menținand și consolidand operațiunile din Portugalia, Polonia, Grecia și Turcia.
Pe de alta parte, pe piața financiara europeana circula zvonuri, dar care nu au trecut de acest stadiu, potrivit carora grupuri financiare americane ar fi interesate de Millennium, o achiziție care nu ar implica o suma foarte mare de bani. De-a lungul timpului, Millennium a starnit interesul mai multor grupuri financiare, dar pana acum nici o oferta nu a fost lansata public.
De partea cealalta, analiștii considera ca Erste are o poziție mai solida în aceasta cursa, avand în vedere ca are o putere financiara mai mare, avand o capitalizare bursiera de peste 10 miliarde de euro. Acțiunile Erste nu au avut de suferit dupa anunțul finaliștilor la BCR.
Totuși, și austriecii au nevoie de capital pentru a susține o eventuala achiziție a BCR. Analiștii bancii Deutsche Bank au declarat pe 9 noiembrie ca Erste Bank ar avea nevoie, conform estimarilor, de o majorare de capital de 1,8 mld. euro, daca va caștiga licitația.
„Daca Erste caștiga la BCR, acest lucru implica o creștere mult mai rapida a caștigurilor viitoare datorita potențialului oferit de piața romaneasca, prea puțin penetrata pana acum”, au declarat analiștii celei mai puternice banci germane, citați de agenția de presa Dow Jones.
BCR reprezinta o prioritate pentru Erste în intenția de a se extinde rapid în zona și pentru a nu pierde aceasta oportunitate. În ultimii ani, Erste a intrat pe piețele din Cehia, Slovacia și Ungaria prin preluarea bancilor de economii slab administrate de catre stat.
Erste a depus oferta și pentru CEC, dar ținta lor este BCR, care le asigura o cota mult mai mare și un acces mai rapid la un portofoliu important de clienți, atat persoane fizice cat și companii.
În ultima perioada, austriecii au pierdut cateva oportunitați în Bulgaria, iar cea mai recenta fiind în Ucraina.
Aval, cea de-a doua banca din Ucraina, a fost preluata de catre Raiffeisen, care a platit 3,2 miliarde de dolari.
Erste, a doua banca din Austria ca marime, trebuie sa achiziționeze ceva, avand în vedere ca pe piața austriaca posibilitațile de extindere sunt limitate.
„Erste Bank este suta la suta angajata în aceasta regiune, are o prezența puternica, cunoaște piața și este familiarizata cu provocarile acestei zone. Erste Bank are o experiența de succes în privatizarea marilor banci din regiune, acest lucru fiind o certitudine pentru guvern”, a menționat banca austriaca, raspunzand unor întrebari adresate de ZF.
„O expansiune în Romania nu este o decizie de ultim moment, ci face parte din strategia Erste”, adauga oficialii bancii austriece. Pentru oferta la BCR, atat tehnica cat și financiara, austriecii au angajat firma de avocați Cameron McKenna, banca de investiții Rothschilds, auditori de la Deloitte și firma de PR Synergy Communication.
Din motive de confidențialitate, regulile impuse în procesul de privatizare fiind foarte stricte pentru participanți, austriecii nu au putut sa raspunda la întrebarea legata de posibilitatea listarii BCR la Bursa de Valori din București.
Pana la data redactarii acestui articol, portughezii nu au oferit un raspuns la întrebarile ZF.
Millennium, o prezența surpriza în procesul de privatizare a BCR, a trebuit sa faca fața saptamana trecuta unui scandal de imagine legat de faptul ca unul dintre partenerii firmei „Baltazar, Bloom, Parvulescu”, angajați pentru a acorda consultanța pentru acest proces, a fost arestat.
Philip Bloom a fost arestat saptamana trecuta în SUA pentru un caz de corupție legat de afaceri în Irak. Bloom a fost prezent alaturi de Bogdan Baltazar, fostul președinte al BRD, la un seminar organizat la București de catre Millennium pe tema relațiilor economice dintre Romania și Portugalia, unde au fost prezenți oficiali ai BCP și politicieni portughezi. BCP nu a dorit sa comenteze pe marginea arestarii lui Bloom, conform unui articol aparut în presa centrala.
Bogdan Baltazar, care a condus timp de șase ani cea de-a doua banca din Romania, a declarat ca Bloom nu era implicat în operațiunile de consultanța de pe piața romaneasca.
Portughezii au angajat pentru privatizarea BCR, alaturi de cea mai mare banca din Europa – UBS (Elveția), firma de consultanța de strategie McKinsey, iar consultanța juridica locala este asigurata de catre firma Radu Taracila Padurari Retevoescu. Pe partea de PR, portughezii lucreaza cu firma GMP.
Numele bancii portugheze a fost menționat în a doua parte a lunii octombrie într-o ancheta declanșata de catre autoritațile de la Lisabona, care investigheaza mai multe banci lusitane cu privire la o posibila implicare în operațiuni de spalare a banilor sau frauda, care ar fi costat trezoreria mai multe milioane de dolari în ultimii trei ani.
Cele doua mari banci portugheze listate pe bursa de la Lisabona – Banco Espirito Santo și Millennium – au confirmat, potrivit Reuters, ca sunt anchetate în acest dosar, ambele declarand ca vor coopera cu autoritațile.
Privatizarea BCR va fi cea mai mare tranzacție de pe piața romaneasca, depașind cu mult vanzarea Petrom de anul trecut. Toata lumea financiara de la nivel mondial urmarește aceasta afacere, care va avea repercusiuni pe toata piața bancara din Europa Centrala și de Est.
Avand în vedere miza acestei tranzacții, președintele Comisiei de privatizare a BCR, ministrul finanțelor Sebastian Vladescu, a anunțat la începutul lunii noiembrie ca a înaintat Parchetului General o cerere de verificare a unor posibile scurgeri de informații în procesul de privatizare, avand în vedere ca unii dintre ofertanți au cerut expres ca oferta lor sa nu fie facuta publica.
Totuși, adevaratul caștigator al acestei tranzacții va fi Banca Europeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare și IFC – divizia de investiții a Bancii Mondiale, care au cumparat acum doi ani 25% din BCR pentru 225 de milioane de euro, iar acum vor încasa din vanzarea acțiunilor cel puțin 1,2 miliarde de euro.
Nici ceilalți acționari ai bancii, cele cinci societați de investiții financiare (SIF-uri), care dețin împreuna 30% nu vor face o afacere proasta, la fel ca și salariații bancii care au 8%.
De doua saptamani, SIF-urile au crescut cu aproape 10% la Bursa, stabilind noi maxime istorice. Mulți investitori s-au grabit sa-și mareasca expunerea pe SIF-uri pentru a beneficia indirect de noua valoare a BCR, care va fi stabilita în funcție de prețul pe care îl va plati cumparatorul.
BCR a strans 500 mil. euro la o dobanda minima record
BCR a ridicat 500 de milioane de euro de la investitori din peste 16 țari care au subscris euroobligațiunile emise de cea mai mare banca romaneasca la un randament anual inițial de 4% și un cupon fix de 3,75% pe an. Valoarea anunțata inițial a emisiunii era de 300 de milioane de euro, însa interesul mare al investitorilor a ridicat suma ordinelor de cumparare la 750 de milioane de euro.
Adrian Mîrșanu / Cristian Hostiuc
Ziarul Financiar