73% dintre romani sunt nemultumiti de salarii

Apropo.ro / 22.11.2005, 13:40
73% dintre romani sunt nemultumiti de salarii
Conform Barometrului de Opinie Publica realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa: Potrivit ultimului Barometru de Opinie Publica, realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa, si dat publicitatii marti, 73% dintre romani sunt nemultumiti de banii pe care ii castiga. 38% dintre

Conform Barometrului de Opinie Publica realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa:
Potrivit ultimului Barometru de Opinie Publica, realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa, si dat publicitatii marti, 73% dintre romani sunt nemultumiti de banii pe care ii castiga. 38% dintre romani afirma ca veniturile actuale nu le ajung nici pentru strictul necesar, iar 36% trebuie sa se multumeasca doar cu cele absolut necesare.

Printre putinele lucruri care ii mai multumesc pe romani se numara familia, prietenii si sanatatea.

Referitor la economiilor facute, 11% dintre respondenti afirma ca au facut economii, 17% au declarat ca au cheltuit din aceste economii iar 18% au precizat ca au cheltuit din economii si au facut si credite. Un procent consistent de 51% dintre cei inervievati au declarat ca nici nu au economisist dar nici nu au facut cheltuieli.

38% dintre romani considera ca veniturile actuale nu le ajung nici pentru strictul necesar, iar 36% trebuie sa se multumeasca doar cu cele absolut necesare. Doar 16% spun ca veniturile familiei le permit un trai decent, si mai putini (7%), reusesc sa cumpere si unele lucruri mai scumpe, si numai 1% au un nivel de venituri care le permite sa aiba tot ce le trebuie.

Majoritatea romanilor se considera saraci. Pe o scala de la 1 la 10, 74% se plaseaza in partea inferioara, cu note de la 1 la 5, alti 25% considera ca au o bunastare medie (valori intre 6 si 8) si doar 2% se considera bogati si foarte bogati.

In privinta directiei in care merg lucrurile in tara noastra, 47% dintre romani au o opinie negativa, doar 43% considerand ca directia este cea buna. Unul din zece respondenti nu are o opinie ferma. Comparativ cu luna mai 2005, numarul celor care spun ca directia este gresita a crescut cu patru procente.

O schimbare in bine a vietii, fata de anul trecut, este perceputa de doar 24% dintre romani (21% spun ca traiesc mai bine si 3% mult mai bine), la polul opus situandu-se un procent de 28% dintre respondenti care considera ca traiesc mai prost si mult mai prost. 47% dintre romani sunt de parere ca viata lor este aproximativ la fel ca aceea de anul trecut.

Cat despre resursele financiare, 73% dintre respondenti declara ca sunt nemultumiti de banii pe care ii iau. Printre lucrurile de care romanii se arata multumiti se numara familia (92% dintre cei care au familie sunt multumiti de ea) si prietenii (73% sunt multumiti de prietenii lor, atunci cand ii au iar 3% dintre cei intervievati declara ca nu au prieteni).

Un alt aspect care pare sa balanseze nemultumirile materiale ale romanilor este sanatatea. In acest sens, propria sanatate ii multumeste pe 54% dintre respondenti.

De asemenea, in privinta lucrurilor de care se tem cel mai mult, romanii situeaza pe prima pozitie boala (35% prima optiune, 24% a doua optiune), urmata de preturi, 35% (18%, respectiv 17%) si viitorul copiilor (16%, respectiv 15%). Doar 11% se tem de un atac terorist si numai 4% de tulburari sociale.

In pofida tuturor nemultumirilor, cei mai multi romani (34% dintre respondenti) sunt optimisti in legatura cu viata lor peste un an de zile, doar 21% considerand ca vor anul viitor se va inregistra o inrautatire a nivelului de trai, iar 31% dintre romani apreciind ca vor trai la fel.

Pe ansamblu, 55% dintre romani se declara destul sau foarte fericiti cu viata lor, si doar 44% afirma ca nu prea sunt fericiti sau sunt nefericiti.

Recentul Barometru de Opinie Publica, reprezentativ la nivel national, a fost realizat in colaborare cu World Values Survey (WVS – Cercetarea Internationala a Valorilor), o prestigioasa cercetare internationala periodica, coordonata de un comitet international de experti in stiinte sociale.

Chestionarul utilizat in cadrul Barometrului va fi aplicat in perioada 2005-2006 in 50 de tari (dintre care 17 europene).

Culegerea si introducerea datelor au fost realizate de The Gallup Organization Romania, iar controlul culegerii datelor a fost coordonat de AB Research Group.

Volumul esantionului a fost de 1776 de persoane, eroarea maxima admisa fiind de plus minus 2,3%.

Sursa: www.hotnews.ro

Tags: