În lumea prezentului, siesta devine din ce în ce mai mult un lux pentru categoriile sociale active, însa din punct de vedere fizic ea este o necesitate și ajuta la calmarea stresului.
Pe vremea bunicilor noștri, somnul de dupa prânz era o regla, dar noi am învațat sa ne lipsim de el. Tot timpul grabiți, stresați, ne gândim ca siesta este pentru pentru cei care își permit sa nu munceasca sau pentru leneși. Totuși, exista un moment precis al zilei, între orele 14 și 16, când adormim cu ușurința, cu mai puține eforturi decât dimineața sau la începutul serii. În plus, contrar a ceea ce s-a crezut multa vreme, acest fenomen nu are legatura cu digestia, pentru ca și cei care nu manânca în jurul acelei ore sunt cuprinși de somnolența. De fapt, siesta pare sa fie programata genetic. Pentru a ne respecta ritmul biologic ar trebui deci sa ne acordam o mica siesta zilnic. De altfel, binefacerile ei sunt atât de numeroase încât cei dintre noi care se priveaza de ea cu buna știința greșesc.
Întâi de toate, siesta este cea mai buna modalitate de recuperare atunci când suntem obosiți sau dupa o noapte alba. Somnul prelungit dimineața este mai puțin odihnitor, pentru ca cel paradoxal (al viselor) primeaza asupra somnului profund. Ori, în timpul somnului profund se reface organismul în urma oboselii. Pentru a fi într-o forma cât mai buna, este preferabil deci sa ne trezim devreme, chiar și dupa o noapte scurta, și sa ne acordam o pauza la începutul dupa-amizei. În acest moment al zilei, predomina domnul profund și reparator. Pe de alta parte, o persoana care are obiceiul sa doarma la mijlocul zilei va avea nevoie de mult mai puțin somn noaptea. Astfel se pot câștiga cam doua ore pe noapte, cu condiția unui pui de somn de 20 de minute dupa masa de prânz.
Eliminând oboseala fizica și cerebrala, siesta crește și performanța muncii. Astfel, un somn de 20 de minute crește productivitatea cu 20%. Chinezii, japonezii și americanii au înțeles deja acest lucru, în aceste țari multe companii punând la dispoziția angajaților sali de odihna. În Franța, Kenzo propune un nou spațiu numit La Bulle, o cabina pentru siesta. Pentru 15 euro, doritorul doarme jumatate de ora cu muzica dulce pe fundal și este servit cu ceai la trezire.
Siestele regulate reduc riscul de a face un infarct, arata un studiu desfașurat de cercetatorii greci. Aceștia au demonstrat ca odihna de dupa masa de prânz este un factor de protecție împotriva maladiilor cardiovasculare. O siesta zilnica de jumatate de ora reduce cu 30% riscul de atac de cord. Un alt avantaj al siestei este ca da buna dispoziție procurând o senzație de bine și vitalitate, elimina tensiunile și crește amabilitatea și optimismul. Pentru siesta, ideale ar fi un pat sau un hamac, în aer liber, la umbra, însa somnul este binefacator chiar daca este „furat” în tren sau cu capul pe birou. Cu puțin antrenament, veți reuși sa adormiți oriunde și în orice poziție. Cel mai bun moment pentru siesta este atunci când simțiți nevoia, însa începutul dupa-amiezii este în general perioada cea mai propice. Durata ideala se situeaza între zece și 30 de minute, dar aceasta variaza de la o persoana la alta. Unii se refac dupa numai doua sau trei minute de somn. Cu cât o persoana este mai obișnuita cu siesta, cu atât recuperarea este mai rapida și mai profunda.