Numarul turiștilor straini care vin sa vâneze în România a crescut semnificativ în ultima perioada, majoritatea acestora provenind din Statele Unite ale Americii și Canada, a declarat Sarkany Arpad, directorul firmei Abies Hunting, cea mai mare societate de organizare a turismului cinegetic din Europa.
Potrivit lui Sarkany, anul trecut au venit în România circa 1.500-1.600 de vânatori straini, prin societatea pe care o conduce.
„Marea majoritate provin din Europa Occidentala, dar în ultimul timp a crescut numarul turiștilor din Statele Unite ale Americii și Canada, care au descoperit frumusețile și posibilitațile pe care le ofera peisajele din România. Pentru ei aceasta parte a Europei nu reprezinta nici un pericol din punct de vedere al terorismului la care sunt expuși cetațenii americani în țarile asiatice, zone frecventate foarte mult timp de aceștia. Cu toate problemele existente în lume din cauza terorismului, cetațenii americani, canadieni prefera sa vina acum aici la vânatoare”, a explicat Sarkany.
El a adaugat ca ceea ce îi mai atrage pe turiști în România este faptul ca au ramas foarte puține țari europene unde natura este conservata cum este în România.
„În majoritatea țarilor se vâneaza în ultimul deceniu numai în crescatorii, țarcuri de vânat, unde se face vânatoare intensiva, însa emoția, frumusețea acestui sport nu se poate compara cu ceea ce se practica în România”, a aratat directorul Sarkany Arpad.
Anual în România intra din turismul cinegetic circa 6 milioane de euro, dar aceasta suma este infima în comparație cu Ungaria, unde ajunge la 60 de milioane de euro, sau Spania unde este de 150 milioane de euro.
Strainii vâneaza mistreți, urși, cerbi etc. Prețurile la trofee difera de la o țara la alta. Daca în Ungaria pentru un trofeu de mistreț se platesc 2.500-2.700 de euro, în România suma este de 800-900 de euro. Cea mai apreciata specie din România este, însa, capra-neagra.