Cârnații inventați, la Viena, de catre un german și care poarta numele „cârnați de Viena” sau „cârnați de Frankfurt” sarbatoresc împlinirea a 200 de ani de existența, relateaza AFP.
În 1805, Johann Georg Lahner, un tânar macelar nascut la Gasseldorf (Germania) și stabilit la Viena, propunea pentru prima oara clientelei sale niște cârnați facuți din carne de porc și de vita și înveliți în intestine de oaie.
În perioada în care și-a facut ucenicia în Germania, Lahner a învațat sa faca cârnați dintr-un singur fel de carne însa, dupa ce s-a mutat la Viena, i-a venit ideea sa asocieze carnea de porc și de vita.
Lahner și-a denumit invenția „Frankfurter Wiener Wurst”, aceasta devenind populara sub numele „Frankfurter Wurst”. Succesul noului sortiment de cârnați a fost foarte mare, cârnații lui Lehner fiind adoptați imediat ca mâncare preferata de catre vienezi.
Cârnații lui Lehner au fost mâncarea favorita a muzicienilor Johann Strauss și Franz Schubert. Consacrarea acestui fel de mâncare a venit dupa ce împaratul Franz-Josef a cerut sa i se livreze zilnic „cârnați de Frankfurt” la palatul sau din Hofburg.
Notorietatea noii invenții culinare a depașit limitele capitalei austriece, cârnații fiind extrem de apreciați de publicul de la Paris, Londra și Roma. Destinul invenției macelarului Lahner nu s-a limitat la Europa.
De cealalta parte a Atlanticului, unde „cârnații de Frankfurt” au ajuns pentru prima oara în 1893, aventura a continuat. Potrivit informațiilor, un negustor ambulant de cârnați a avut ideea de a introduce cârnații într-o chifla, astfel luând naștere renumitul „hot dog”.
De atunci, americanii manânca șapte miliarde de „hot dog” numai în timpul verii, potrivit National Hot Dogs and Sausages Council. Puse cap la cap, lungimea sandwichurilor hot-dog consumate de americani este egala cu de 171 de ori distanța care separa New York de Frankfurt.
Mediafax