Valentina, o grasuta cu silueta de top model

Apropo.ro / 20.09.2005, 16:12
Valentina, o grasuta cu silueta de top model
Dintr-o persoana grasuta, protagonista telenovelei "Valentina, grasuta mea frumoasa", se transforma într-o femeie cu o silueta de manechin. În telenovela, Valentina (Natalia Streignard) a slabit doar dupa ce a apelat la serviciile unei clinici de specialitate. În cazul ei, surplusul de


Dintr-o persoana grasuta, protagonista telenovelei „Valentina, grasuta mea frumoasa”, se transforma într-o femeie cu o silueta de manechin.

În telenovela, Valentina (Natalia Streignard) a slabit doar dupa ce a apelat la serviciile unei clinici de specialitate. În cazul ei, surplusul de kilograme era mult prea mare pentru ca problema sa poata fi rezolvata printr-o simpla dieta. Însa, pentru a scapa doar de cateva kilograme sau pentru a-ți menține silueta nu este nevoie sa dai fuga la un nutriționist.

Nu te grabi, însa, nici sa urmezi prima dieta pe care o întalnești în cale, deoarece organismul nu este întotdeauna pregatit pentru a suporta anumite privațiuni. Începe prin a face niște analize, pentru a vedea clar cum stai cu sanatatea. Daca ai carențe de vitamine sau minerale, o dieta drastica ți-ar putea afecta destul de grav rezistența organismului.

Un regim de slabire ideal nu exista. Pentru a-l putea alege pe cel mai bun, apeleaza la sfaturile nutriționiștilor dintr-o clinica de specialitate (daca bugetul îți permite) sau încearca sa-ți schimbi stilul de viața și sa elimini din meniul zilnic acele combinații de alimente care îngrașa.

Un regim sanatos
Principalul motiv care duce la îngrașare este alimentația incorecta. Programul modern de lucru, mesele luate anapoda, asocierea aleatorie a alimentelor duc la acumulari de kilograme. Orarul alimentar tradițional, cu trei mese principale pe zi, nu mai este demult respectat, tendința generala fiind de a nu manca aproape nimic toata ziua, pentru ca seara, sa se „recupereze” pentru întreaga zi.

Un regim alimentar corect presupune consumarea a 3 mese principale pe zi : micul dejun trebuie sa fie cel mai bogat în calorii, pranzul trebuie sa fie rezonabil, iar masa de seara, cea mai saraca în calorii, sa nu fie consumata dupa orele 20:00-21:00. Între mese, poți manca salate de legume sau diverse fructe (doar la banane se impun anumite restricții, deoarece conțin un numar mare de calorii).

Nu te infometa
O persoana cu tendințe de îngrașare consuma, în mod normal, circa 2 000-3 000 cal/zi. Trecand brusc la o alimentație de circa 300 sau 500 cal/zi, organismul poate suferi un șoc, iar imunitatea poate scadea dramatic. Variația de calorii, în sens invers (dupa finalizarea dietei) are, de asemenea, efecte nedorite. Numarul de kilograme eliminat poate fi „pus la loc” cu și mai multa ușurința. Dupa ce ai terminat o cura de slabire, trebuie sa continui cu un regim de întreținere, bazat pe alimente care au o valoare calorica redusa. O astfel de dieta trebuie sa cuprinda alimente din toate grupele principale, iar organismul nu trebuie lipsit de nici o substanța vitala.

Respecta echilibrul principiilor nutritive
Cand organismul este privat de elementele vitale, devine foarte sensibil la stres și la boli. O alimentație sanatoasa presupune un echilibru al principiilor nutritive și consumarea cu moderație a alimentelor (de orice tip).

* Legumele și fructele sunt necesare, stimuleaza drenajul limfatic – este adevarat, dar orice exces are și repercusiuni.

* Sunt importante și proteinele, care „susțin” masa musculara. Un deficit de proteine provoaca „lasarea” musculaturii.

* Cerealele (consumate sub diverse forme) trebuie sa constituie baza meniului tau, cu o pondere de circa 45% din cantitatea de alimente consumate zilnic.

* Pentru a reduce numarul kilogramelor este necesar, dar nu suficient, sa reduci cantitatea de grasimi din alimentație. Importante sunt: reducerea numarului de calorii consumate zilnic și suplimentarea dietei cu exerciții fizice. Nu renunța complet la grasimi, dar le poți reduce condimentand mancarea cu diverse arome puternice.

Nu apela la „ajutorul” diureticelor
Acest tip de medicamente elimina apa din țesuturi, dar grasimea ramane depozitata acolo. Un alt efect secundar al diureticelor este eliminarea potasiului, carența care duce la stari de amețeala, neliniște și tulburari de circulație. Opteaza mai bine pentru diureticele naturale, care conțin o cantitate mai mare de potasiu (ceai de codițe de cireșe și matase de porumb).

Chiar daca organismul tau reține apa în țesuturi, nu evita sa bei multe lichide și sa mananci fructe. Consumata în cantitate mare, apa ajuta la eliminarea toxinelor și stimuleaza digestia. Daca ai probleme de hiperaciditate înlocuiește citricele cu alte fructe (piersici, banane, caise etc).

Atentie! Un produs cu 0% grasimi nu este echivalent cu 0% calorii. Verifica atent si cantitatea de zaharuri!