Majoritatea românilor considera ca integrarea aduce dezavantaje

Apropo.ro / 01.09.2005, 13:59
Majoritatea românilor considera ca integrarea aduce dezavantaje
Majoritatea românilor (56 la suta) considera ca pe termen scurt vor exista mai multe dezavantaje decât avantaje în urma aderarii la Uniunea Europeana, potrivit unui studiu realizat de IRSOP la solicitarea Delegației Comisiei Europene în România. Cercetarea sociologica


Majoritatea românilor (56 la suta) considera ca pe termen scurt vor exista mai multe dezavantaje decât avantaje în urma aderarii la Uniunea Europeana, potrivit unui studiu realizat de IRSOP la solicitarea Delegației Comisiei Europene în România.

Cercetarea sociologica „Valori românești, valori europene”, data publicitații joi, menționeaza ca aproape o treime din cei chestionați apreciaza ca aderarea la UE va aduce pe termen scurt mai multe avantaje decât dezavantaje.

Pe de alta parte, șapte români din zece (68 la suta) sunt de parere ca pe termen lung vor fi mai multe avantaje decât dezavantaje în urma aderarii, numarul celor care gândesc contrar scazînd la 21 la suta.

Printre avantajele integrarii în UE menționate de cei chestionați se numara creșterea nivelului de trai pe termen lung (39 la suta), libertatea de mișcare pe teritoriul UE (30 la suta), locuri de munca (16 la suta) și relansarea economica (15 la suta).

Legi mai bune și un climat moral, precum și demnitatea umana sunt considerate de 12 la suta dintre cei intervievați ca avantaje ale aderarii, iar 6 la suta dintre subiecții chestionați au raspuns ca aderarea va presupune avantaje pentru tineri, securitate naționala, pace și stabilitate.

Doar 4 la suta dintre români opineaza ca aderarea României la UE va aduce standarde mai înalte de calitate și numai 2 la suta ca integrarea va presupune mai multa democrație.

La capitolul dezavantaje ale integrarii la UE, majoritatea românilor (68 la suta) menționeaza creșterea puternica a prețurilor și scaderea dramatica a nivelului de trai, precum și creșterea șomajului (16 la suta), pierderea identitații naționale și a demnitații (13 la suta).

Aproape zece la suta dintre persoanele chestionate sunt de parere ca aderarea la UE va însemna distrugerea agriculturii, iar 7 la suta dintre repondenți apreciaza ca astfel vor fi distruse economia naționala și instituțiile.

Drogurile, corupția și drepturi inadmisibile pentru homosexuali sunt identificate ca dezavantaje ale aderarii de numai 1 la suta dintre români, în timp ce 10 la suta dintre ei au declarat ca nu vor exista avantaje în urma integrarii în UE.

Studiul IRSOP este reprezentativ la nivel național pentru populația adulta, a fost efectuat în perioada 22 – 27 iunie 2005 și are o marja de eroare de plus minus 3 la suta.

Mediafax