Cafeaua, o sursa de antioxidanți mai bogata decât fructele

Apropo.ro / 30.08.2005, 16:42
Cafeaua, o sursa de antioxidanți mai bogata decât fructele
O echipa de cercetatori americani a masurat conținutul de antioxidanți a peste o suta de alimente, printre care legume, fructe, condimente, uleiuri și bauturi, descoperind ca sursa cea mai bogata este cafeaua, transmite Daily Telegraph în ediția sa eletronica.


O echipa de cercetatori americani a masurat conținutul de antioxidanți a peste o suta de alimente, printre care legume, fructe, condimente, uleiuri și bauturi, descoperind ca sursa cea mai bogata este cafeaua, transmite Daily Telegraph în ediția sa eletronica.

Antioxidanții ajuta organismul sa elimine radicalii liberi, molecule distrugatoare care vatameaza celulele și ADN-ul. Antioxidanții au fost asociați cu numeroase avantaje pentru sanatate, inclusiv protecție împotriva bolilor de inima și cancerului.

În urma masuratorilor a reieșit ca cea mai bogata sursa de antioxidanți este cafeaua, cu sau fara cofeina, urmata de ceaiul negru, banane și curmale. „Americanii își iau o cantitate mai mare de antioxidanți din cafea decât din alte surse”, a spus profesorul Joe Vinson, de la Universitatea Scranton din Pennsylvania. Acesta și-a prezentat descoperirile la întâlnirea anuala a Societații Americane de Chimie de la Washington DC.

Studiile au asociat consumul de cafea cu riscuri reduse de cancer de colon și ficat, diabet de tip 2 și Parkinson. Profesorul Vinson a recomandat însa sa nu se depașeasca doua cafele pe zi și a adaugat ca nu trebuie ignorate avantajele pe care le au fructele și legumele proaspete. „Din pacate, oamenii nu consuma înca destule fructe și legume, care dintr-un punct de vedere nutriționist mai general sunt mai recomandate pentru ca mai conțin și vitamine, minerale și fibre”, a spus acesta.

În Marea Britanie se consuma 70 de milioane de cești de cafea pe zi.

Mediafax