Directorul Școlii Federale de Antrenori, Mircea Radulescu, a declarat, luni, ca Gigi Becali a luat decizia corecta atunci când l-a destituit pe Walter Zenga din funcția de antrenor al FC Steaua București, pentru ca altfel nu ar fi câștigat titlul de campioana.
Despre italianul Walter Zenga, Radulescu a mai precizat ca „a clacat psihic și-l felicit pe patronul Stelei pentru destituire. Dupa parerea mea, Steaua nu câștiga titlul de campioana, daca Zenga ar fi fost menținut în funcție, pentru ca jucatorii aveau plumb în ghete.” Radulescu l-a comparat pe Zenga cu „o cafea care e buna doar când este calda. Când se racește, o arunci.”
Walter Zenga a fost demis de la Steaua București cu trei etape înainte de finalul campionatului, când gruparea din Bulevardul Ghencea se afla pe primul loc al clasamentului.
Insuccesele tehnicienilor din sezonul 2004/2005 au cauze diverse, în viziunea lui Mircea Radulescu. Daca în cazurile antrenorilor Alexandru Pelici și Pavel Badea „eșecul s-a datorat lipsei de experiența”, în privința lui Dumitru Dumitriu, Mircea Rednic „insuccesul și destituirea lor de la cluburile la care au activat, s-au datorat evenimentelor care i-au depașit.”
Radulescu acuza patronii de fluctuațiile antrenorilor la cluburi
Directorul Școlii Federale de Antrenori (SFA), Mircea Radulescu, considera ca principalul factor care a dus la fluctuații pe bancile tehnice ale echipelor îl reprezinta patronii de cluburi, care fac presiuni asupra antrenorilor în diverse feluri.
„Antrenorul s-a confruntat cu numeroase probleme în campionatul recent încheiat, existând o serie de schimbari mult prea dese la unele cluburi din România. Principalul factor care a dus la aceste fluctuații pe bancile tehnice ale echipelor, îl reprezinta patronii de cluburi, care fac presiuni asupra antrenorilor în diverse feluri, greșind enorm”, a declarat Radulescu.
În sezonul trecut al Diviziei A, FC Brașov, Universitatea Craiova și Poli Timișoara (în tur), au schimbat o serie de tehnicieni. În Divizia B, nu mai puțin de opt cluburi au destituit câte trei antrenori, în timp ce la alte trei echipe s-au perindat câte trei antrenori: Midia Navodari, Liberty Salonta și Jiul Petroșani.
„Acest lucru nu este normal. În atare condiții, este foarte greu ca un antrenor sa aiba timp sa se exprime la adevarata lui valoare”, a precizat Radulescu.
O alta idee exprimata de directorul SFA se refera la sectorul de copii și juniori, „unde exista o lipsa crasa de interes, datorata și antrenorilor, care ar trebui sa se preocupe și de pregatirea jucatorilor de la acest nivel.”
Mentalitatea reprezinta cea mai mare problema a fotbalului românesc, în general, se menționeaza în raportul SFA. „Avem în continuare de suferit datorita mentalitații paguboase a antrenorilor, de la sistemele de joc învechite, care nu se pliaza pe calitațile fotbalistului român, pâna la cantonamentele prelungite, care inhiba jucatorul”, a mai precizat Mircea Radulescu.
În privința jucatorilor cu potențial, dar care nu au confirmat, Radulescu a declarat: „instabilitatea de la cluburile române de fotbal nu face bine deloc jucatorilor tineri. Va dau exemplul lui Pleșan, pentru ca la el s-a facut zugraveala, nu pictura, în sezonul trecut! Practic, Pleșan a pierdut un an foarte important din cariera.”
Directorul SFA a precizat ca exista la UEFA un proiect pentru a se stabili o perioada de transferari a antrenorilor, care sa puna capat demiterilor în valuri ale tehnicienilor. „De asemenea, se discuta și realizarea unui contract tip pe care un antrenor sa-l semneze cu clubul care îl angajeaza”, a adaugat Radulescu.Â
Mediafax