Jocul cu moartea!

Apropo.ro / 05.07.2005, 16:34
Jocul cu moartea!
Ideea de a se sinucide i-a urmarit atat pe oamenii simpli, cat și pe cei faimoși. Unii au și reușit sa duca actul pana la capat, altii au ramas în viata - dar suportand consecintele acestor tentative. Nici personajele telenovelelor nu au fost scutite de asemenea


Ideea de a se sinucide i-a urmarit atat pe oamenii simpli, cat și pe cei faimoși. Unii au și reușit sa duca actul pana la capat, altii au ramas în viata – dar suportand consecintele acestor tentative.

Nici personajele telenovelelor nu au fost scutite de asemenea experiențe nefericite. Chiar daca motivele lor difera, în aparența, la fel și mijloacele utilizate, cauzele, în cele mai multe situații, sunt aceleași.

Femeile, mai expuse
Antonia (Vera Carnevale), din Dorința, a încercat sa-și ia viața, fiindca se simțea neglijata de familie și prieteni. A scapat, dar asta nu înseamna ca nu ar putea repeta gestul. „Am nevoie de multa iubire, altfel ma ucideți”, s-a justificat ea în fața parinților.

Sandra (Natasha Klauss), din telenovela Razbunarea, a vrut sa-și puna capat zilelor pentru ca era geloasa pe prietena ei, Grazzia (Catherine Siachoque), care se casatorise cu Fernando (Jorge Cao) și nu-i mai acorda Sandrei atenția cuvenita.

Studiile arata ca doamnele au mai multe tentative de sinucidere, raportul fiind de cinci femei la doi barbați. Ca nu întotdeaua reușesc din prima, asta este alta socoteala. Dar, o data ce s-au apropiat de „prapastie” periculos de mult, aceste persoane vor mai avea tendința sa repete gestul. Statisticile releva ca între 10-15 la suta dintre subiecții care au comis una sau mai multe tentative de suicid sfarșesc prin a se omorî.

Afectiunile mentale, generatoare de sinucideri
Psihologii și psihiatrii susțin ca orice afecțiune mentala poate fi mai mult sau mai puțin generatoare de suicid. Depresia pare a fi cea mai periculoasa din acest punct de vedere, dar mai sunt și alte boli psihice care predispun pacientul la suicid.

De pilda, în timpul unor deliruri cronice e puțin probabil ca un bolnav sa se sinucida. Nu la fel se poate spune despre un depresiv cronic, la care riscul de sinucidere este major, mai ales în perioadele sale de melancolie. Predispuse sa-și puna capat vieții sunt și persoanele aflate în fazele acute ale psihozei. „Numarul sinuciderilor la schizofrenicii aflați în depresie s-a triplat în ultimii ani”, a declarat prof. dr. Dragoș Marinescu, de la Clinica de psihiatrie din Craiova.

Leacuri numai bune de „administrat”
Specialiștii nu s-au rezumat doar la psihoterapie. Au mers mai departe, încercand sa rezolve cauzele. Acolo unde se preteaza psihanaliza, se pedaleaza pe astfel de ședințe. Acolo unde se afla în joc și o boala psihica, se încearca tratarea acesteia. Recent, compania Pfizer a lansat pe piața romaneasca un medicament pentru schizofrenie, Zeldox.

Acest produs nu sedeaza bolnavul, nu-i creeaza dependența, ci lupta cu episoadele depresive și, implicit, cu tentația de suicid a pacientului. Zeldox se afla pe lista medicamentelor gratuite și poate fi prescris de catre medicul psihiatru, atat ca forma injectabila, cat și orala.