Carnea roșie asociata cu riscul de cancer intestinal

Apropo.ro / 16.06.2005, 10:15
Carnea roșie asociata cu riscul de cancer intestinal
Cercetatorii au descoperit ca o persoana care consuma mai mult de doua porții de 80 de grame de carne roșie pe zi are cu o treime mai multe șanse sa se îmbolnaveasca de cancer intestinal, transmite site-ul Ananova. European Prospective Investigation into Cancer and


Cercetatorii au descoperit ca o persoana care consuma mai mult de doua porții de 80 de grame de carne roșie pe zi are cu o treime mai multe șanse sa se îmbolnaveasca de cancer intestinal, transmite site-ul Ananova.

European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) a monitorizat obiceiurile alimentare pentru 500.000 de europeni pe o perioada de zece ani.

„Se banuia de mai mult timp ca produsele din carne procesata și carne roșie maresc riscul de cancer intestinal, dar acesta este unul dintre cele mai ample studii din lume și primul din Europa care demonstreaza o asociere clara”, a spus profesorul Sheila Bingham de la Cambridge, care a condus studiul.

Bingham spune ca explicația ar putea consta în doi compuși numiți hemoglobina și mioglobina, care se gasesc în carnea roșie. Aceștia declanșeaza un proces numit nitrozare în intestine, care conduce la formarea de compuși cancerigeni. O alta explicație ar putea fi legata de aminele heterociclice, compuși cancerigeni rezultați în timpul gatirii.

Studiul a mai descoperit ca o alimentație saraca în fibre crește de asemenea riscul de cancer intestinal.

Consumul de carne de pui nu a avut nici un efect în ceea ce privește riscul de cancer intestinal, în timp ce consumul frecvent de pește a micșorat riscul.

Mediafax