Noul sediu al Petrom, o afacere de 20 mil. euro

Apropo.ro / 16.06.2005, 09:26
Noul sediu al Petrom, o afacere de 20 mil. euro
Fondul de investiții Accession Fund, cu o capitalizare de aproximativ un miliard de euro, negociaza achiziția imobilului de birouri Dorobanți 239 din Capitala, actualul sediu al celei mai mari companii de pe piața, Petrom. Valoarea tranzacției se situeaza în

Fondul de investiții Accession Fund, cu o capitalizare de aproximativ un miliard de euro, negociaza achiziția imobilului de birouri Dorobanți 239 din Capitala, actualul sediu al celei mai mari companii de pe piața, Petrom.

Valoarea tranzacției se situeaza în jurul a 20 de milioane de euro, susțin surse din piața imobiliara. Contactați de ZF, reprezentanții GLL Real Estate Partners, compania care administreaza Accesion Fund, și cei ai dezvoltatorului, compania TriNation Management and Development, nu au dorit sa faca vreun comentariu pe aceasta tema pâna la închiderea ediției.

Pentru imobilul Dorobanți 239 s-a dat în prima parte a acestui an o lupta puternica între mai mulți investitori importanți interesați de a se poziționa cât mai bine pe piața imobiliara a Capitalei. Vânzatorii au avut atunci o lista de ofertanți, însa pâna la urma vânzarea a fost amânata, spun sursele citate.

Proprietarul imobilului este compania Dorobanți 239 Imobiliare, iar TriNation Management – dezvoltatorul, care face parte din grupul de firme controlat de catre omul de afaceri Gabriel Popoviciu. Fondul de investiții Accession Fund a anunțat ca are pregatite fonduri de pâna la 250 milioane euro pentru a le investi pe piața de real estate din România și Bulgaria.

Fondul are în pregatire mai multe tranzacții în România, imobilul de birouri Dorobanți 239 având pâna acum cele mai mari șanse sa fie prima dintre acestea. Strategia de investiții a fondului vizeaza parcuri logistice, retail sau imobile de birouri.

Gigantul italian al industriei europene a asigurarilor – Assicurazioni Generali (prezent și în România prin Generali Asigurari), Banca Europeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și fonduri germane de pensii se numara printre investitorii instituționali ai fondului. Generali a intrat în acest fond cu o participație de 40%.

Dorobanți 239 este un imobil de birouri de clasa A, ce a implicat investiții estimate de dezvoltator la aproximativ 10 milioane de euro. Construcția a început în toamna anului 2003 și a fost finalizata în acest an. Cladirea are o suprafața totala de aproximativ 11.000 metri patrați, dintre care aproximativ 7.000 mp reprezinta suprafața de birouri.

Cel mai mare chiriaș al Dorobanți 239 este Petrom, care a încheiat anul trecut un contract de închiriere pentru 5.000 de metri patrați pe o perioada de cinci ani, valoarea tranzacției fiind de aproximativ 6 mil. euro.

Potrivit informațiilor din piața, randamentul anual pe care îl înregistreaza investitorul pentru investiția facuta este situat în cazul proiectului Dorobanți 239 la mai puțin de 10%, confirmându-se tendința de apropiere a randamentelor pe care le ofera piața româneasca de cele pe care le ofera proiectele din țarile din regiune. Pentru comparație, imobile precum Opera Center sau Europe House, vândute în anul 2003, au adus investitorilor randamente anuale estimate la aproximativ 12,5%.

Cererea foarte ridicata de pe piața româneasca a facut ca pâna acum toate imobilele importante de spații de birouri de clasa A sa fie intens curtate de investitori straini, cea mai mare parte fiind vândute la foarte puțin timp dupa ce au fost date în folosința.

Imobilele care înca nu s-au vândut, precum Charles de Gaulle Plaza (sediul Connex) sau Bucharest Business Park (aflat în construcție în apropiere de Casa Presei Libere) sunt intens curtate de investitori.

Tranzacțiile cu imobile de birouri de clasa A de anvergura au debutat pe piața româneasca în prima parte a anului 2003, o data cu achiziția Opera House de catre fondul de investiții austriac CA Immo. Între timp, CA Immo a cumparat jumatate din proiectul Charles de Gaulle Plaza (actualul sediul al Connex), iar dezvoltatorii proiectelor Opera Center sau Europe House s-au apucat deja de alte proiecte.

Portland Trust, dezvoltatorul Opera Center, va finaliza anul acesta Bucharest Business Park, un complex de imobile de birouri care ajunsese înca de anul trecut la un grad de ocupare de 50%, potrivit biroului local al companiei imobiliare Colliers International. Același lucru se întâmpla și cu al doilea proiect al dezvoltatorului Europe House, care se va numi America House.

Ionuț Bonoiu / Adrian Mîrșanu
ZF Transilvania Cluj

Tags: