…God bless Romania!

Apropo.ro / 13.06.2005, 18:33
...God bless Romania!
Brad Pitt a spus: lumea e interesata de legaturile mele ipotetice cu Angelina Jolie, în loc sa se preocupe de rezolvarea problemelor grave ale țarilor din Africa. Romani, în loc sa ne preocupe atata Adrian Mutu, iubiții Andreelor Raicu sau Marin, trebuia sa ne


Brad Pitt a spus: lumea e interesata de legaturile mele ipotetice cu Angelina Jolie, în loc sa se preocupe de rezolvarea problemelor grave ale țarilor din Africa.

Romani, în loc sa ne preocupe atata Adrian Mutu, iubiții Andreelor Raicu sau Marin, trebuia sa ne ocupam sa cautam vinovatul mineriadelor înainte sa-l alegem de vreo trei ori președinte. Dar, nu! Noi, consumatorii, de la Botoșani pana la Hollywood, de la Ion pana la Brad, suntem dotați cu un soi de cinism-light… Cine e mai ipocrit: Pitt sau noi?

Asta e, ne intereseaza mai mult ce se întampla în America decat în Africa sau chiar Romania. E crud, dar adevarat. Mineriadele au fost un crunt atentat la democrație, dar și votul pentru Iliescu din anii urmatori a fost democratic – decat sa stai sa urli împotriva idioțeniei mioritice, mai bine deschizi o revista și vezi ce a mai citit Mutu.

Din aceeași categorie „Brad Pitt” fac parte, nu fizic, și C.T.Popescu sau Florin Calinescu, cei care de cateva zile, pe langa multe alte ipoteze și concluzii, trag cu tunul catodic urmatoare opinie (rezumam): „Dom’le, americanii o sa fie mai rau decat comuniștii!”.

Și acum, ma scuzați ca sar de la una la alta, sa va descriu o zi din viața mea.

Ies de la slujba, trec pe langa ambasada Americii asaltata aproape în fiecare zi de sute de romani dornici de viza. Acasa vad un film, aproape sigur american, rasfoiesc niște reviste la care sar rubricile snoabe despre rafinamentul european și citesc, involuntar, ce-a mai facut Jolie, ascult niște muzica (cel puțin 70% americana), mai rasfoiesc niște romancieri contemporani preferați (cam 40% sunt americani). Are rost sa continuu cu proporțiile pe care le ocupa America în viața noastra? Pana și atunci cand vreau sa vad America criticata, prefer criticile unui american decat ale vreunui socialist european isterizat.

Dar, ce te faci? Acum da bine sa nu fii pro-american. O chestie la care nu m-am gandit, pana nu l-am auzit pe Calinescu expunand la Nașu’ situația dezastruoasa a Statelor Unite. Aș vrea sa aranjez o discuție între Brad Pitt și Popescu sau Calinescu. Brad Pitt sa salveze Africa, opiniomanii noștri sa salveze America (poate-l lasa pe Cristoiu sa conduca CIA puțin), iar noi, aici, sa nu-i salvam pe Sechelariu sau pe Iliescu, ci sa-i lasam pe ei cu tribunalele romanești (candva-candva tot o sa-și revina justiția noastra – iata înca o mostra de optimism a la USA!), în timp ce consumam liniștiți numai americanisme.

God bless Romania!

Costi Rogozanu ([email protected])

Tags: