Târgul Internațional de Carte București și-a deschis, miercuri, porțile la Teatrul Național, ediția din acest an marcând o ușoara scadere a numarului de expozanți, precum și reintroducerea biletului de intrare pentru vizitatori.
Daca în 2004 accesul a fost liber dupa mai mulți ani în care publicul a trebuit sa scoata din buzunar echivalentul în lei a circa jumatate de dolar, anul acesta organizatorii au decis sa reintroduca biletul de intrare, iar prețul acestuia va fi de 35.000 lei.
Cei care vor sa vina la târg de mai multe ori își pot cumpara un bilet de 50.000 lei pentru intrari multiple. Studenții, elevii, pensionarii și militarii în termen au bilete cu reducere, la 15.000 lei.
Potrivit Fundației Artexpo, organizatorul principal al evenimentului, biletul a fost reintrodus din cauza costurilor ridicate cu care se confrunta târgul.
Cea de-a 13 ediție înseamna 216 expozanți înscriși, fața de 238 anul trecut. Zece țari vor fi reprezentate prin intermediul celor 29 de expozanți straini: Cehia, Germania, Israel, Marea Britanie, Republica Moldova, Polonia, Spania, Suedia, SUA și Ungaria.
Pâna duminica, 163 de evenimente – lansari de carte, expoziții și decernari de premii – sunt programate sa se desfașoare la Galeriile „Etaj 3/4”, în holul de la parter și în Laptaria lui Enache.
Pentru al doilea an consecutiv, „Gradina cu carți” – o expoziție de carți vechi și noi, obiecte de colecție, harți, într-un spațiu înconjurat de flori – este deschisa pe Terasa La Motoare.
De asemenea, cu ocazia celui de-al patrulea centenar al publicarii primei parți a romanului „Don Quijote”, Institutul Cervantes pune la cale o expoziție de reproduceri digitale de afișe ale unor ecranizari ale volumului, de la „Les aventures de Don Quichotte de la Manche” din 1902/1903 la „El caballero don Quijote” din 2002.
Asociația Editorilor și Asociația Scriitorilor Profesioniști din România își vor decerna, sâmbata, premiile pe 2004, în timp ce Centrul Cultural Ceh va deschide o expoziție despre modul de creare a carții pentru copii, cu titlul „Kvik plutește spre sud”.
Printre cele interesante carți care se vor lansa la târg se numara „Europa și întâlnirea religiilor” de Anca Manolescu, „Lindenfield” de Ioan T.Morar, „Centrifuga” de T.O.Bobe, „Despre batrânețe și moarte” de Livius Ciocârlie și „Insula cetații” de Teodor Baconsky.
Mircea Cartarescu va lansa „Jurnal 2” și va da autografe, Ion Bogdan Lefter „Flashback 1985: începuturile noii poezii”, iar Matei Vișniec „Mansarda la Paris cu vedere spre moarte”.
Programul este dominat de lansari și prezentari de carte, o singura masa rotunda fiind prevazuta sa se desfașoare: „Întoarcerea lui Vintila Horia”, organizata de Institutul Cervantes și Ministerul Culturii din Spania, cu ocazia a 90 de ani de la nașterea scriitorului.
Târgul inițiat în 1992 a crescut an de an, iar problema lipsei de spațiu de expunere a devenit acuta, stârnind de multe ori nemulțumirea expozanților. De la 115 expozanți și 30.000 vizitatori la ediția din 1994 (prima organizata de Artexpo), târgul a ajuns la aproape 240 expozanți și 63.000 vizitatori în 2004. Evenimentul a cunoscut, practic, o dublare a cererii de spațiu și a afluxului de public.
De aceea, organizatorii au vrut inițial sa schimbe de anul acesta locul de desfașurare, dar au renunțat „întrucât o schimbare a locației are multiple consecințe pentru organizarea târgului”, dupa cum spun pe site.
Totuși, ediția 2005 este, cel mai probabil, ultima desfașurata în spațiul de la Teatrul Național, întrucât aici urmeaza sa fie amenajat Centrul Național al Dansului.
Mediafax