…Intoxicarea stelara

Apropo.ro / 15.05.2005, 16:35
...Intoxicarea stelara
Periodic ne îmbolnavim placut de "analogita". Sa ma explic. Vin noi serii din Matrix. Toata lumea mea devine o matrice. Vad fara sa vreau la televizor numai agenți insipizi, cu limba de lemn, trimiși de mașini sa distruga lumea. Mult mai greu e sa-l disting pe


Periodic ne îmbolnavim placut de „analogita”. Sa ma explic. Vin noi serii din Matrix. Toata lumea mea devine o matrice. Vad fara sa vreau la televizor numai agenți insipizi, cu limba de lemn, trimiși de mașini sa distruga lumea. Mult mai greu e sa-l disting pe Neo în toata tevatura… Vine seria „Stapanul inelelor” și imediat încep sa gasesc hobbiți, orci, elfi și alte nebunii.

În mod evident, „boala” analogiilor este provocata de un exces de marketing, dar cui îi pasa? E placut. O avalanșa fara precedent de publicitate se revarsa peste noi și în cazul „Razboiului stelelor”. Filmul a ajuns și pe cutiile de racoritoare așa ca procesul de „intoxicare stelara” e declanșat.

Ar fi mai întai „Razboiul pesedelelor”. În zilele astea, Iliescu, aparut în congresul PSD, pare batranul Yoda, aparent slabit, de vreo 800 de ani în business, dar care, de fapt, are în buzunar laserul pregatit tot timpul. Geoana este în mod evident robotul lucios de protocol, C-3PO, tipul care vorbește mult și gaunos, nu prea face nimic util, dar tot timpul e prezent în momentele cheie.

Basescu lasa des impresia de Anakin Skywalker – niciodata nu știi daca nu cumva își încalca atribuțiile de jedi și o ia prin balariile galactice. A ieșit recent din zodia Chewbacca, taindu-și șuvița…

Cu puțin efort, toate persoanele publice își vor gasi loc în galeria stelara. Razboiul stelelor este, oricum, un soi de telenovela galactica, în care tot timpul mai afli ba ca ala rau e taica-sau, ba ca prințesa îl iubește pe unul și e sora altuia etc. Cu prezențele feminine stam extrem de prost, este vorba totuși de o telenovela pentru barbați, cu multe lupte și prea puține vorbe. Natalie Portman ne mulțumește însa pe toți.

Am lasat intenționat, la sfarșit, personajul meu favorit: R2-D2, robotul care seamana cu un aspirator sau cu o mașina de spalat (de altfel, și apare într-o reclama, cu doua mașini de spalat într-un jacuzi). Nu comunica decat prin niște sunete de alarma de mașina, pare cel mai vulnerabil, însa mai mereu are o calitate ascunsa sau un mesaj ascuns care îi salveaza pe toți. Nimeni nu știe la ce e bun exact, însa toata lumea stelara are încredere ca la un moment dat își va arata utilitatea. Acest robot, smuls parca dintr-o vitrina de electrocasnice, este personajul cel mai naiv-romantic din S.W. Modest, erou, credincios, opusul isteriei.

E singurul caruia nu îi gasesc corespondent în lumea publica romaneasca.

Costi Rogozanu ([email protected])

Tags: