Existã animație romaneascã adevãratã!

Apropo.ro / 18.04.2005, 11:59
Existã animație romaneascã adevãratã!
Iaurt dansand, porumb care sare cu prajina, femei ieșind din cozonaci - vi se pare cunoscut, nu? Dar nu, astea-s facute "afara", ați zice. Ei bine, nu. Surprinzator, Romania produce chiar și filme de animație de lung metraj, dar numai pentru piața externa. Singurele

Iaurt dansand, porumb care sare cu prajina, femei ieșind din cozonaci – vi se pare cunoscut, nu? Dar nu, astea-s facute „afara”, ați zice. Ei bine, nu. Surprinzator, Romania produce chiar și filme de animație de lung metraj, dar numai pentru piața externa. Singurele contracte interne sunt pentru clipuri publicitare sau muzicale.

Adrian Baluța are 30 de ani, a facut grafica la Tonitza și a caștigat anul acesta premiul pentru animație din partea Uniunii Cineaștilor din Romania (UCIN). Cu toate acestea, tanarul nu e deloc încantat de piața romaneasca de gen. Și asta pentru simplul motiv ca munca unui animator nu este recunoscuta la adevarata valoare.

„Toți cred ca e simplu sa faci animație, mai ales de cand e facuta pe calculator. Desenezi niște personaje, apeși pe un buton și gata. Dar e mult mai complicat de-atat”, spune cu naduf tanarul care a petrecut un an de zile pentru a realiza un film de cinci minute. Da, 73 de zile pentru fiecare minut, adica 29 de ore pentru fiecare secunda de film. De ce atata munca? Ei, aici vine povestea.

„Sa faci un personaj nu înseamna un simplu desen. Trebuie sa ai cunoștințe inclusiv de anatomie”, spune Adrian Baluța. Simplificand explicația, degeaba faci un un cal care fuge, daca, spre exemplu, coada lui sta nemișcata. Nu va fi credibil. Extrapoland, în animația 3D sunt „lucrate” toate grupele de mușchi.

Și cat dureaza? „Doua saptamani de munca doar pentru desenarea fiecarui personaj. Dupa care urmeaza vin detaliile care asigura profunzimea imaginii, culorile și luminile ” spune Adrian și adauga: „de asta îți pica atat de prost cand cineva îți minimalizeaza munca. De fapt noi facem cinematografie, doar ca actorii îi construim tot noi. În rest se aplica absolut aceleași reguli. Lumina trebuie sa cada natural, imaginea trebuie sa aiba profunzime”.

Filmul premiat anul acesta de UCIN se numește „Dream Forrest” și a fost realizat aproape în întregime de Adrian. „M-au ajutat niște prieteni doar cu muzica; m-ar fi costat foarte mult drepturile de autor daca mi-ar fi compus-o cineva”. A dormit maxim patru ore pe noapte și a lucrat pe un calculator nu tocmai de ultima generație: „nu vreau un calculator superperformant pentru ca vreau sa ma învaț sa fiu econom”.

Citește mai multe despre Adrian și alte nume Animafilm doar din (logo)

Tags: