Americanii ar putea alcatui harta genetica a cancerului

Apropo.ro / 30.03.2005, 14:48
Americanii ar putea alcatui harta genetica a cancerului
Statele Unite analizeaza un proiect de realizare a unui catalog complet al tuturor anomaliilor genetice ce caracterizeaza cancerul, pentru a combate mai eficient aceasta boala, transmite AFP. Știrea, relatata luni de New York Times (NYT), a fost confirmata de Francis Collins,


Statele Unite analizeaza un proiect de realizare a unui catalog complet al tuturor anomaliilor genetice ce caracterizeaza cancerul, pentru a combate mai eficient aceasta boala, transmite AFP.

Știrea, relatata luni de New York Times (NYT), a fost confirmata de Francis Collins, directorul Insititutului american de cercetare privind genomul uman (NHGRI). „Proiectul este înca în faza conceptuala, dar ne gîndim sa colaboram cu Institutul Național de Oncologie pentru a explora mijloacele de a-l pune în practica”, a adaugat acesta.

„Human Cancer Genome Project/HCGP”, cum este numit proiectul pentru moment, ar fi mai amplu decît cel de decodare a genomului uman, potrivit cercetatorilor citați de NYT. HCGP are ca obiectiv descifrarea ADN-ului a cel puțin 12.500 de eșantioane de tumori, cîte 250 pentru fiecare dintre cele 50 de forme de cancer mai raspîndite, pentru a-l putea compara cu ADN-ul celulelor sanatoase.

„Cunoașterea slabiciunilor celulelor canceroase va permite descoperirea calcîiului lui Ahile al tumorii”, a explicat dr. Eric Lander, directorul Broad Institute, un centru de cercetari de la Cambridge, afiliat Universitaților Harvard și MIT.

Dr. Lander și dr. Leland Hartwell, laureat al premiului Nobel, au prezentat acest proiect al genomului cancerului în februarie, în fața comitetului consultativ al Institutului Național de Oncologie. Proiectul ar costa în jur de 1,35 de miliarde de dolari pe noua ani, dar nimeni nu știe clar de unde ar putea veni fondurile, au aratat responsabilii institutului. Aceștia au aratat ca este posibilul ca guvernul federal sa înceapa cu finanțarea a mici proiecte pilot în acest domeniu.

Costul proiectului și conceptul sau fac obiectul unei controverse în cadrul comunitații de cercetare. Cîțiva oameni de știința s-au declarat sceptici auzind de cîți bani este nevoie. În plus, ei sînt neliniștiți ca amploarea proiectului ar putea lasa fara bani alte studii.

Mediafax