Numarul cazurilor de cancer de piele se va tripla în 30 de ani

Apropo.ro / 24.03.2005, 16:53
Numarul cazurilor de cancer de piele se va tripla în 30 de ani
Numarul cazurilor de cancer de piele se va tripla în urmatoarele trei decenii daca atitudinea oamenilor fața de soare ramîne neschimbata, au avertizat specialiștii, citați de Sky News. Aceștia sînt de parere ca cei mici sînt de trei ori mai predispuși sa se


Numarul cazurilor de cancer de piele se va tripla în urmatoarele trei decenii daca atitudinea oamenilor fața de soare ramîne neschimbata, au avertizat specialiștii, citați de Sky News.

Aceștia sînt de parere ca cei mici sînt de trei ori mai predispuși sa se îmbolnaveasca de o forma de cancer de piele decît erau bunicii lor. Avertismentul a venit cu ocazia lansarii de catre Institutul de Oncologie din Marea Britanie a campaniei SunSmart, care îndeamna oamenii sa se protejeze de soare.

Profesorul Brian Diffey a spus ca pe termen lung, asemenea campanii de conștientizare ar putea conduce la scaderea numarului de îmbolnaviri. „Nu vom vedea însa rezultate într-un an sau doi. Ar putea trece 20 sau 30 de ani pîna sa vedem rezultatele pozitive ale acestor campanii”, a explicat el.

În Marea Britanie sînt diagnosticate anual 7.300 de cazuri de melanom malign, cea mai periculoasa forma de cancer cutanat. Circa 1.700 de persoane mor anual din cauza acestei boli. Încalzirea globala și petrecerea vacanțelor la mare determina creșterea riscului de îmbolnavire.

Profesorul Diffey a spus ca deși boala este înca mai frecventa la persoanele cu vîrsta peste 50 de ani, în ultimii zece ani, tinerii au devenit mai vulnerabili la cancerul de piele. Pentru a preveni decesele este extrem de importanta detectarea la timp a bolii. „Este esențial ca oamenii sa-și analizeze alunițele și petele de pe corp și sa anunțe medicul daca remarca vreo schimbare la ele”, a spus el.

Mediafax