Ciocolata are avantaje pentru sanatate

Apropo.ro / 23.03.2005, 11:52
Ciocolata are avantaje pentru sanatate
O substanța antioxidanta din ciocolata poate contribui la ținerea sub control a diabetului și tensiunii arteriale, spun cercetatorii italieni, citați de BBC online. O echipa de cercetatori de la Universitatea L'Aquila a descoperit ca 100 de grame de ciocolata pe zi


O substanța antioxidanta din ciocolata poate contribui la ținerea sub control a diabetului și tensiunii arteriale, spun cercetatorii italieni, citați de BBC online.

O echipa de cercetatori de la Universitatea L’Aquila a descoperit ca 100 de grame de ciocolata pe zi timp de 15 zile au determinat scaderea tensiunii, în cadrul unui studiu la care au luat parte 15 persoane. Cercetatorii au mai descoperit ca abilitatea organismului de a metaboliza zaharul, o problema în cazul diabetului, s-a ameliorat în timpul studiului.

Consumul aceleiași cantitați de ciocolata alba nu a avut rezultate similare. Ciocolata obișnuita conține un antioxidant numit flavonol, care neutralizeaza radicalii liberi, substanțe nocive pentru organism.

Totuși, dr. Claudio Ferri, care a condus studiul, a recomandat precauție în ceea ce privește consumul de ciocolata. „Ciocolata conține antioxidanți, dar și multe grasimi și calorii. Oamenii care vor sa consume zilnic ciocolata trebuie sa reduca un numar echivalent de calorii din restul dietei, pentru a nu se îngrașa”, a spus acesta.

Alți cercetatori au declarat ca efectele ciocolatei asupra tensiunii arteriale sînt credibile, deoarece și alte alimente care conțin flavonoli, precum ceaiul și vinul, au rezultate similare.

Amanda Vezey, specialista britanica în tratarea diabetului, a subliniat însa ca studiul este unul restrîns, deși este interesant. „Bolnavii de diabet pot mînca ciocolata ca oricine altcineva, cu moderație. Totuși, noi recomandam în continuare un regim alimentar echilibrat, sarac în grasimi, sare și zahar, care sa includa carbohidrați și multe fructe și legume”, a spus ea. Pentru ținerea sub control a diabetului, este recomandata de asemenea activitate fizica în mod regulat.

Mediafax