Cercetatorii au creat un posibil vaccin împotriva cancerului la sîn care va fi testat în curînd pe oameni, transmite ediția electronica a cotidianului Daily Telegraph.
Vaccinul ajuta sistemul imunitar sa identifice celulele canceroase dupa o proteina prezenta în 80% dintre ele. Vaccinul conține copii ale unor secvențe de ADN ale proteinei numite mamoglobina-A. La șoareci, un vaccin similar a determinat stoparea creșterii tumorilor și apoi reducerea lor în dimensiuni.
Cercetatorii de la Universitatea Washington și Centrul de Oncologie Siteman din St Louis au folosit ADN-ul proteinei respective pentru ca sistemul imunitar sa o recunoasca ca fiind straina. Consecința a fost ca limfocitele T s-au înmulțit și au atacat tumorile care conțineau aceasta mamoglobina-A.
Succesul testelor pe școareci va determina curînd începerea testelor pe oameni. Antonia Bunnin de la organizația Breakthrough Breast Cancer a spus ca deși este foarte interesant, vaccinul este înca într-un stadiu mult prea precoce pentru a se ști daca va funcționa la oameni.
Acesta nu este singurul vaccin împotriva cancerului la sîn la care se lucreaza în prezent. Un altul, care folosește celulele imunitare pentru a produce o proteina numita Her2/neu, este în lucru la Universitatea Texas. Pîna la o treime dintre formele de cancer la sîn sînt asociate cu prezența accentuata a receptorului de Her2/neu la suprafața celulelor, care determina extinderea cancerului. Experimentele au aratat ca 86% dintre șoarecii carora li s-a administrat vaccinul au fost protejați împotriva bolii.
Mediafax