O imigranta românca în Spania, care figura printre sutele de pasageri ale unuia dintre trenurile ce au explodat în Madrid, la 11 martie 2004, a stat alaturi de un terorist și, avînd norocul de a scapa cu viața, a reușit sa-l identifice, transmite ediția online de duminica a Los Angeles Times.
În timpul drumului, femeia l-a privit cu atenție pe terorist, considerîndu-l „frumos” și chiar a flirtat cu el. În momentul în care acesta a coborît, ea a observat ca tînarul își uitase rucsacul și a încercat sa îi spuna, dar aparent nu a fost auzita de el.
Puțin mai tîrziu, o prima explozie s-a produs într-un alt vagon, iar femeia și-a dat seama ca și rucsacul uitat conținea o bomba. Ea și o prietena au încercat sa se salveze.
Dupa cîteva zile, în timp ce românca era internata în spital cu rani grave, poliția a început sa arate supraviețuitorilor fotografii ale potențialilor autori ai atacului. Femeia l-a recunoscut imediat pe barbatul care-și lasase rucsacul în tren, acesta fiind Basel Ghalyoun, în vîrsta de 25 de ani, un imigrant sirian în prezent plasat în arest.
Conform Los Angeles Times, deși a trecut aproape un an de la comiterea sîngeroaselor atentate din Madrid, investigatorii înca nu pot stabili daca a fost vorba despre acte comise independent sau daca se poate vorbi despre autoritatea morala a al-Qaida în aceste atacuri.
Totuși, pistele urmate de anchetatori i-au condus pe aceștia catre celule disparate din Maroc, Franța, Siria și chiar Olanda. Majoritatea extremiștilor fie s-au nascut în Europa, fie sînt imigranți vechi, proveniți din Africa de Nord.
Astfel, conform singurelor concluzii pe care le-au putut trage echipele de investigație, în Europa exista rețele multietnice de extremiști marocani, traficanți de droguri care s-au îndreptat catre jihad, ramașițe ale organizației al-Qaida, care par a avea legaturi difuze și par a se subordona acelorași reguli: violența extrema, hotarîrea de a nu se lasa prinși de forțele de ordine, folosirea unor tehnici foarte simple și un simț politic deosebit de sofisticat, care le permite sa acționeze în momentele în care efectele sînt maxime, subliniaza publicația menționata.
Mediafax