O companie japoneza susține ca a creat un cip electronic care permite detectarea mai multor boli, printre care cancerul, prin analiza unei picaturi de sînge, diagnosticul fiind disponibil în jumatate de ora, transmite AFP.
Potrivit comunicatului companiei Toray Industries, cipul a fost creat în cadrul unui program de cercetare lansat de un organism public, NEDO. Cipul este montat pe o placuța cît jumatate dintr-un card de credit. Pusa pe aceasta și supusa unui curent electric, picatura de sînge umple un fel de canale, permițînd astfel izolarea proteinelor, a explicat un cercetator de la Toray, Masahi Higasa.
Prin analiza acestor proteine este posibila detectarea într-o jumatate de ora a cîtorva zeci de boli, printre care mai multe forme de cancer în stadiu incipient.
„Diagnosticarea rapida este cruciala în tratarea unor boli grave, precum cancerul. Obiectivul nostru este sa ajutam la diagnosticarea lor cît mai devreme posibil”, a adaugat cercetatorul. „Acesta este procedeul cel mai rapid de diagnosticare cu ajutorul unui cip”, a spus Higasa, precizînd ca Toray ar dori sa-l comercializeze în Japonia în cel mult doi ani.
Mediafax