Antrenorii Octavian Belu și Mariana Bitang au declarat, luni, într-o conferința de presa, ca principalul motiv pentru care au renunțat la conducerea tehnica a lotului național de gimnastica îl constituie implicarea presei în viața lor privata.
„Noi am încercat doar sa ne facem datoria. Modul în care s-au desfașurat evenimentele, atacurile concentrate din ultimii ani îndreptate împotriva noastra, au fost de fapt atacuri la adresa gimnasticii românești. Faptul ca s-a intrat însa în sfera vieții private și ca s-a ajuns și la copii este deja mult prea mult și acesta a fost principalul motiv pentru care am luat aceasta decizie. De multe ori am fost întrebați daca mai rezistam. Iata ca sîntem oameni și nu mai rezistam. Un alt motiv al demisiei noastre a fost acela de a-i demasca pe cei care încearca sa ne compromita”, a spus Bitang.
Mariana Bitang a precizat ca începînd din luna august a contribuit benevol la pregatirea gimnastelor. „Eu sînt profesoara la Colegiul Național Cetate Deva și nu pot sa-mi înaintez demisia la un for caruia nu-i aparțin. Din luna august a anului trecut eu nu mai sînt sub contract nici cu FRG, nici cu COR. Nu am nici o obligație fața de aceste doua foruri, așadar toata munca pe care am depus-o în toata aceasta perioada a fost benevola, primind doar salariul de profesoara”, a subliniat Bitang.
Mariana Bitang nu crede ca în spatele evenimentelor din ultima vreme se afla colegi de-ai sai. „Exista posibilitatea ca numele celor ce vor veni dupa noi sa lamureasca situația. Mi-e greu sa cred ca în spatele acestor manevre stau colegi de-ai noștri. Ar fi și mai trist daca ar fi așa. Daca cineva vroia sa ne ia locul era mai fair-play sa spuna direct”, a afirmat antrenoarea.
Întrebata daca va antrena, împreuna cu Octavian Belu, în Statele Unite ale Americii, Mariana Bitang a spus ca la baza deciziei de a demisiona nu s-a aflat o oferta de a prelua alta echipa de gimnastica. „La nici o ora dupa ce a aparut știrea legata de demisiile noastre, primul telefon l-am primit din America. Va asigur însa ca nu a existat un dialog sau o eventuala oferta care a stat la baza deciziei de a demisiona. Odata și odata tot ar fi trebuit sa ne oprim. Spre satisfacția unora am facut-o acum”, a subliniat Bitang, care a adaugat ca nu știe daca va mai continua sa antreneze alaturi de Octavian Belu.
Octavian Belu a afirmat ca a demisionat din funcția de antrenor coordonator al lotului de gimnastica pentru a nu-și expune apropiații campaniei desfașurate împotriva sa. „Nu are rost sa-i expun pe cei din preajma mea, indiferent ca aceștia sînt colaboratori sau persoane apropiate, acestei campanii care cred ca este dirijata, pregatita cu mari cheltuieli și care are o ținta precisa. Prin aceasta demisie dau satisfacție unui sector de oameni care așteptau probabil de mult timp sa fac acest gest, așa cum ani la rînd am dat satisfacție celor care gusta cu adevarat gimnastica. Timpul va dovedi cine a avut interese în toata aceasta campanie”, a spus Belu.
Belu și-a exprimat speranța ca aspectele care au condus la demisia sa și a Marianei Bitang de la conducerea tehnica a lotului național sa nu mai reprezinte probleme pentru antrenori și în viitor. „Mi-am consultat avocații pentru ca demisia mea sa fie în termeni cei mai corecți și cei mai legali. Prin aceasta am încetat orice activitate desfașurata în cadrul Federației Române de Gimnastica. Nu mai pot sa-mi desfașor activitatea profesionala la parametrii la care sînt obișnuit pîna nu va disparea acest nor de acuzații la adresa mea, pîna nu se vor așeza lucrurile de asemenea maniera încît un antrenor sa nu mai ajunga în fața justiției din cauze care în alte țari sînt specificate de mult în statutul federației. Poate daca aceste aspecte vor fi reglementate, daca se vor lua niște hotarîri, va fi mai bine pentru cei care vor veni dupa noi. Sper ca aceia sa nu mai treaca prin ce trecem noi”, a comentat Belu.
Octavian Belu a precizat ca nu o oferta primita din partea altei federații a stat la baza demisiei sale. „Am încercat sa demontez toate speculațiile facute dupa Olimpiada. Atunci eram la început de ciclu olimpic, erau o mulțime de posibilitați de a gasi un loc de munca dupa Jocurile Olimpice. Daca vroiam sa plecam, plecam atunci, nu așteptam pîna în februarie”, a explicat tehnicianul.
Belu a menționat ca el nu se mai afla sub contract cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român înca din luna august 2004. „Contractele noastre, acelea pentru bursele de excelența, au încetat la data de 31 august. COSR-ul, fostul COR, s-a reorganizat, au fost alegeri, au fost multe probleme care sînt normale la începutul unui ciclu olimpic. Au trecut însa aproape șase luni de atunci și nu am vazut nici un contract. Nu știu cine trebuia sa faca aceste contracte, cert este ca nu s-au facut”, a afirmat Belu.
Antrenorul Octavian Belu a demisionat, duminica, de la conducerea lotului feminin de gimnastica, ca urmare a dezvaluirilor din presa privind viața sa privata și a procesului intentat de fosta componenta a lotului olimpic, Oana Petrovschi.
Bitang a încercat sa o convinga pe Ponor sa nu renunțe la gimnastica
Mariana Bitang a declarat ca a încercat sa o convinga pe gimnasta Catalina Ponor sa-și continue activitatea, dupa ce aceasta a afirmat ca nu se mai poate antrena din cauza atmosferei create în jurul lotului național.
„Catalina este un copil și a fost foarte marcata de subiectul aparut în presa la începutul acestui an (n.r. – despre fratele Catalinei Ponor, cu care sportiva și mama sa ar fi refuzat sa aiba vreo relație). Noi de circa o saptamîna nu am mai fost la antrenamente. Cu o zi înainte ca domnul Belu sa-și anunțe demisia, sîmbata, Catalina a spus ca într-o asemenea atmosfera ea nu mai poate sa se antreneze. Mai sînt patru luni pîna la Campionatele Europene, iar noi ne ținem de tribunale, de scandaluri și nu de pregatire. Am stat 24 de ore cu ea și am încercat sa o conving sa revina asupra deciziei, pentru ca nu cred ca și-a spus ultimul cuvînt în gimnastica mondiala”, a spus Bitang.
Mariana Bitang și-a exprimat speranța ca toate componentele lotului național de gimnastica sa continue sa se pregateasca și sa obțina rezultate bune la Campionatele Europene din Ungaria, de la Debrecen. „Sper ca atît Catalina, cît și celelalte fetele sa înțeleaga ca trebuie sa continue. Va urma o perioada destul de grea pentru ele, mai ales pentru cele care au lucrat mai mult cu noi, pentru ca va fi o perioada de readaptare”, a comentat Bitang.
Octavian Belu a afirmat ca este foarte bine ca gimnasta Catalina Ponor se gîndește sa obțina și titlul de campioana mondiala, singurul care-i lipsește din palmares. „Este foarte bine ca Catalina Ponor vrea sa fie campioana mondiala. Mi-a promis acest lucru și sa-i dea Dumnezeu sanatate, sa-și vada acest vis împlinit. Este foarte bine ca gîndește așa, pentru ca are un palmares impresionant, din care lipsește doar medalia de aur mondiala”, a spus Belu.
În legatura cu procesul ce le-a fost intentat celor doi tehnicieni de fosta gimnasta Oana Petrovschi, Mariana Bitang a spus: „El continua și ne dorim sa mearga pîna acolo unde lucrurile se vor înțelege așa cum trebuie. Am discutat cu avocații noștri posibilitatea ca procesul sa se desfașoare cu ușile închise, dar am considerat ca nu avem nimic de ascuns. Oana Petrovschi nu a solicitat sprijinul ANS sau al COR, ci a preferat sa se adreseze direct justiției, ceea ce ridica mai multe semne de întrebare”.
Mariana Bitang a menționat ca daca antrenorii ar fi fost recompensați pentru rezultatele obținute la competiții nu s-ar mai fi ajuns la situația în care un tehnician sa fie nevoit sa raspunda în fața instanței pentru ca a primit bani din partea sportivilor pe care îi pregatește. „Nu înțeleg de ce s-a facut o obsesie pentru gimnastica, în condițiile în care au fost mari campioni, din alte sporturi, care au afirmat, în urma cu puțin timp, ca ofera anumite procente din cîștigurile lor antrenorilor. S-a discutat la nivel înalt acest lucru, tocmai pentru ca acest fapt sa fie stipulat într-o înțelegere, dar nu s-a putut. Speram ca cei îndreptațiți sa reglementeze aceasta situație. Exista mai multe variante, exista aceea ca federația sau ministerul sa spuna «sportivul a fost premiat acolo, voi, antrenorii, veți fi premiați aici». Noi am solicitat acest lucru în urma cu foarte mulți ani, iar daca aceasta solicitare ar fi avut ecou, nu s-ar mai fi ajuns astazi aici. Fiind vorba de impozitare, pot sa spun ca sumele cîștigate de sportivi în cadrul competițiilor sînt impozitate pe loc”, a subliniat Bitang.
Antrenorul Octavian Belu a precizat, la rîndul sau: „Sînt de acord ca cele 30 de procente ar putea fi transformate în altceva, în parfum, whisky sau bețișoare pentru mîncare chinezeasca, iar acestea nu ar mai fi putut fi impozitate. Acest aspect a fost dezvaluit și în alte sporturi și totuși ținta preferata a ramas aceeași, gimnastica”.
Belu a afirmat ca dupa Jocurile Olimpice de la Atena, cînd alaturi de sportivi au fost premiați și antrenorii lor, a fost prima data cînd a simțit ca s-a dat importanța activitații sale. „Dupa Jocurile Olimpice de la Atena s-a facut prima premiere la care au fost incluși și antrenorii, urmîndu-se, dupa parerea mea, logica fireasca a lucrurilor. A fost prima data cînd m-am simțit și eu important”, a spus Belu.
În legatura cu criticile ce i-au fost aduse de-a lungul timpului în legatura cu metodele de pregatire folosite în cantonamentul de la Deva, Octavian Belu a subliniat faptul ca acestea sînt practicate în întreaga lume, în special în Statele Unite ale Americii. „Deseori ni s-a recomandat sa urmam modelul occidental de pregatire, sa aplicam metode mai relaxate, pentru ca ulterior sa descopar în presa ca situația este aceeași și în SUA. Am constatat ca și acolo antrenorii sînt considerați a fi niște ființe inumane, care le impun sportivelor un regim strict, care cîntaresc copiii și de trei ori pe zi. Iata ca am pierdut și acest etalon la care ne raportam”, a afirmat Belu, care a adaugat ca în scurt timp s-ar putea ajunge la situația ca gimnastica sa duca lipsa de antrenori, și nu de sportivi.
Octavian Belu a menționat ca nu vrea sa faca acuzații la adresa nimanui, pentru a nu risca un nou proces. „Am început sa sufar de un lucru de care se plîng foarte mulți oameni ca au suferit în alte vremuri. Ma uit cu atenție lînga cine ma așez, cu cine vorbesc la numarul care apare pe telefon, la mașinile care trec prin fața casei și îmi cîntaresc cu mare atenție fiecare vorba. Și asta pentru ca, facîndu-mi numai datoria, am ajuns în fața instanței. Nu vreau sa fac speculații și sa arat eu cu degetul pe nimeni, pentru ca nu am nici banii nici logistica necesara pentru a purta alte procese”, a subliniat tehnicianul.
Octavian Belu a declarat ca nu regreta faptul ca nu a renunțat mai demult la conducerea tehnica a lotului național de gimnastica. „Înca mai am taria sa spun ca nu regret ca nu am plecat mai devreme. Sînt ani pe care nu ți-i da nimeni înapoi, amintiri placute și neplacute. Nu consider aceasta demisie ca fiind un gest de lașitate, ci ca unul de curaj, de responsabilitate, pentru ca am vrut sa evit ca problemele mele personale sa se rasfrînga asupra federației și asupra sportului românesc”, a subliniat Belu.
Tehnicianul a precizat ca relația dintre el și antrenoarea Mariana Bitang este una profesionala. „Problema vieții private este extrem de importanta, pentru ca s-a batut moneda pe sacrificiile sportive, dar nu a contat și faptul ca familiile noastre erau la sute de kilometri departare”, a comentat Belu.
Octavian Belu a adaugat ca nici el, nici Mariana Bitang nu vor participa, luni seara, la Gala Sportului. „Nu vom participa la Gala Sportului, pentru ca nu pot sa urc pe o scena și sa primesc un trofeu liniștit, relaxat, ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat”, a explicat antrenorul.
Antrenoarea Mariana Bitang a subliniat, la rîndul sau, ca are o serie de regrete la încheierea activitații sale la conducerea tehnica a lotului național de gimnastica. Exista anumite regrete, pentru ca am trait alaturi de acești copii mai mult decît alaturi de ai noștri. Îmi place ca sînt fete care nu uita sa dea un telefon de zilele noastre de naștere sau de sarbatori. Sînt multe care înca mai vin la noi pentru un sfat. Relațiile dintre noi și fostele sau actualele sportive sînt departe de ceea ce o parte a presei arata. Sîntem practic o familie adoptiva pentru ele, trebuie sa suplinim lipsa parinților și sa ne asumam responsabilitatea pentru ele”, a spus Bitang.
În legatura cu faptul ca problema demisiei antrenorilor lotului național ar putea fi supusa unei discuții în Parlament, Mariana Bitang a spus: „Nu vrem sa ne bagam în politica. Noi am mers pe ideea politicii sportului, am reprezentat România. Pentru noi nu exista alta culoare politica decît cea a sportului”.
Mediafax