Companiile din tarile emergente ies la cumparaturi in Occident

Apropo.ro / 24.09.2007, 10:06
Companiile din tarile emergente ies la cumparaturi in Occident
Cel mai bun exemplu este achizitionarea lantului britanic de magazine J. Sainsbury de catre un fond de investitii din Qatar, vanzarea companiei canadiene de exploatari miniere Inco catre o firma braziliana si achizitionarea producatorului american de calculatoare Gateway de catre compania

Cel mai bun exemplu este achizitionarea lantului britanic de magazine J. Sainsbury de catre un fond de investitii din Qatar, vanzarea companiei canadiene de exploatari miniere Inco catre o firma braziliana si achizitionarea producatorului american de calculatoare Gateway de catre compania taiwaneza Acer, scrie Wall Street Journal.

Aceste afaceri marcheaza o schimbare fundamentala in directia investitiilor pe glob. Anul acesta ar putea fi primul in care companii cu sediile in tari in curs de dezvoltare au investit mai mult in achizitii si fuziuni cu companii din tari dezvoltate decat vice versa.

Trendul ar putea fi accelerat de recentele turbulente de pe piata globala a creditelor care au dus la o scadere a pretului actiunilor. Cu toate acestea, criza de pe pietele de capital a franat ritmul cu care multinationalele si fondurile de investitii occidentale fac achizitii.

Bineinteles, afacerile cross-border dintre marile companii din Vest continua, dar multe companii din tarile emergente au acum acces la sume care le permit extinderea la nivel international.

Joseph Quinlan, strateg sef la Bank of America Capital Management, a spus ca „‘Vanatorii traditionali’ sunt in criza de lichiditati acum, deci trebuie sa fie in garda, atenti la noii jucatori aparuti in scena”.

Conform unor studii realizate de firma Dealogic, companiile din tari in curs de dezvoltare au cumparat in 2003 companii din tarile dezvoltate in valoare de 14 miliarde de dolari (10 miliarde de euro).

Anul acesta valoarea tranzactiilor si achizitiilor facute de companiile din tarile emergente a crescut la 128 de miliarde de dolari (92 de miliarde de euro), fata de cele 130 de miliarde de dolari (94 de miliarde euro) investite de companiile din tarile dezvoltate in achizitii in cele slab dezvoltate sau emergente. Quinlan este de parere ca pana la sfarsitul anului balanta se va inclina in favoarea companiilor din tarile emergente.

Una din sursele ascensiunii acestor state sunt fondurile de investitii administrate de guvern. Ca urmare a cresterii pretului petrolului, sumele destinate investitiilor de catre Kuweit, Arabia Saudita, Dubai, Abu Dhabi si Qatar sunt estimate la un total de 1.500 de miliarde de dolari (1.000 de miliarde de euro). Aceste sume urmeaza sa fie investite in achizitii internationale.

Un bun exemplu este cumpararea companiei britanice Sainsbury de catre Delta, subsidiara a fondului de investitii Delta Commercial Properties, detinut la randul sau de vehiculul de investitii al Guvernului din Qatar.

Noii cumparatori tintesc spre sectoarele energetic, minier, dar si spre industrii precum cea a otelului sau componentelor auto, care sunt foarte dezvoltate in tarile cu economii mature, iar produsele acestor sectoare sunt foarte cautate in tarile lor de provenienta. In unele cazuri, scopul este sa castige controlul asupra resurselor naturale rare detinute de tarile vestice. In alte cazuri, se doreste accesul la tehnologia avansata a Vestului.

Unii dintre investitori platesc scump pentru achizitiile lor. Pretul actiunilor Acer a scazut dupa anuntul de cumparare a companiei americane Gateway. Pe de alta parte, pretul unei actiuni Gateway a crescut cu 57% imediat dupa ce anuntul a fost facut public.

Frank Yeary, directorul global al diviziei de achizitii si fuziuni al Citigroup, a spus ca in ultimii patru ani multe companii din tarile emergente au devenit suficient de puternice pentru a cumpara companii occidentale. Ca urmare, preturile actiunilor au crescut rapid in tarile emergente, chiar daca acestea nu folosesc actiunile proprii in ofertele pe care le fac companiilor din Vest.

In acelasi timp, in ultimele 12-18 luni, mari companii din Brazilia, Rusia si India au avut „mai mult acces la capital decat oricand in istoria lor”, spune Frank Yeary.

Economistii sunt de parere ca aceste fuziuni sunt benefice, injectand capital in industrii mature, cu scopul de a uni si mai tare economia globala. De aceeasi parere este si Roger Kubarych, contabil-sef la Unicredit Global Research, care spune ca tarile in curs de dezvoltare ajuta la propagarea tehnologiei. „Exista ideea ca in tarile in curs de dezvoltare se munceste mult cu resurse tehnologice slabe. De fapt, firmele de succes se folosesc de tehnologie la standarde internationale, raspandind stiinta acolo unde este nevoie.”

Economistul se refera aici la compania mexicana Cemex, care in procesul de productie a cimentului la temperaturi foarte inalte foloseste pe post de combustibil deseuri toxice.

Kubarych este de parere ca balanta investitiilor este totusi indreptata spre tarile in curs de dezvoltare, si nu invers „Nu exista multe companii de mari dimensiuni in tarile respective”. In orice caz, in conditiile date de noii investitori globali, riscul cel mai mare este acela de periclitare a sigurantei nationale, mai ales daca o anumita achizitie duce la controlarea toatala a rezervelor unui stat.

Anul trecut, Dubai Ports World a fost nevoita sa-si vanda operatiunile portuare din Statele Unite din cauza unor discutii iscate asupra sigurantei nationale.

Dubai World a anuntat luna trecuta achizitionarea a 9,5% din cazinoul MGM Mirage din Las Vegas pentru suma de 5 miliarde de dolari (3,6 miliarde de euro), precum si 50% din ambitiosul proiect CityCenter.

Diana Zagrean