Alergiile la fructe de mare pot fi mortale

Apropo.ro / 21.09.2007, 14:16
Alergiile la fructe de mare pot fi mortale
Retetele mediteraneene au multi adepti. Sunt delicioase, rafinate, usoare insa un pentru toata lumea sunt sanatoase. Fructele de mare pot provoca alergii bruste cu reactii grave chiar si indivizilor care nu au mai dezvoltat reactii alergice anterior. Un studiu arata ca 6,6 milioane de americani

Retetele mediteraneene au multi adepti. Sunt delicioase, rafinate, usoare insa un pentru toata lumea sunt sanatoase. Fructele de mare pot provoca alergii bruste cu reactii grave chiar si indivizilor care nu au mai dezvoltat reactii alergice anterior.

Un studiu arata ca 6,6 milioane de americani sufera de alergii la pesti si moluste si mai mult de jumatate din acest numar au alergii si la nuci si alune. Alergiile la fructe de mare sunt atipice si fara avertismente si afecteaza de obicei indivizii ajunsi la maturitate.

Cercetatorii de la Scoala de Medicina Mount Sinai din New York si organizatia nonguvernamentala FAAN (Asociatia de Anafilaxie si Alergie la Mancare) din Fairfax au facut un studiu aprofundat despre alergiile la fructele de mare si au ajuns la concluzia ca aproximativ 15.000 de adulti si copii folosesc strict criteriile ce le asigura protectia.

Studiul publicat in Jurnalul de Alergii a descoperit ca aproximativ 3% din adulti sunt alergici la fructe de mare, cu precadere cei de varsta mijlocie, fata de 1% la copii.

Mai mult de 16% dintre subiecti au alergii si au raportat ca au primit injectii cu epinefrin care usureaza reactiile severe la fructele de mare, reactii ca eruptii, haraiala, sufocari si soc anafilactic. Iar ceva mai putin de 10% din persoanele tratate au primit retete sa isi injecteze singure epinefrin, cu grija si doar in caz de urgenta.

Oamenii care au astfel de reactii dupa ce mananca fructe de mare sau alt tip de mancare trebuie evaluati de un alergolog. Daca alergia la fructele de mare se confirma pacientii vor primi retete cu medicamente si vor fi atenti la ceea ce mananca. Acesti oameni ar putea sa evite mancarea care le face rau deoarece in cateva minute pot aparea probleme serioase si expunerea finala ar putea fi cauzata de mici reactii neobservate din trecut dar care pot fi amenintatoare pentru siguranta vietii in viitor.

Alergia la mancare poate fi uneori un diagnostic fals. Aproximativ 20-30% dintre adultii americani cred ca ei sunt alergici la unul sau mai multe tipuri de mancare. Dar o analiza atenta ne indica faptul ca numai 4 % au cu adevarat alergii care pot cauza reactii severe si serioase. Cei mai multi oameni care cred ca au alergii au, probabil doar o intoleranta a organismului la acea mancare, nicidecum o alergia.

Informatie furnizata de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România
Raluca Iorga