Românii care lucreaza în strainatate si obtin venituri din activitati dependente vor declara sumele autoritatilor fiscale române, iar în cazul unei taxari în statul gazda inferioare cotei unice de 16% vor plati diferenta în România, propunere înscrisa în proiectul de modificare al Codului Fiscal.
În prezent, pentru impunerea acestor venituri se aplica legislatia statului gazda, iar conform legii românesti aceasta impunere este finala.
„Pentru îndeplinirea obiectivelor de mentinere a cotei unice de 16% în condittile cresterii resurselor bugetare s-a propus eliminarea facilitatii fiscale privind neimpozitarea veniturilor din activitati dependente desfasurate de persoanele fizice într-un alt stat. Schimbarea sistemului presupune instituirea obligatiei de declarare si acordarea creditului fiscal pentru impunerea efectuata în alt stat, în limita cotei de 16% aplicata aceluiasi tip de venit în conformitate cu legislatia nationala”, se arata în nota de fundamentare a proiectului de modificare a Codului Fiscal.
Pe de alta parte, daca tara gazda taxeaza veniturile realizate de un cetatean doar dupa o anumita perioada minima de sedere, asa cum procedeaza si România cu persoanele fizice nerezidente, românii din acele state vor plati impozitul pe venit în România.
Veniturile din activitati dependente reprezinta sumele încasate de persoanele care desfasoara activitati utilizând baza materiala a angajatorului sau a celeilalte parti contractante, aportul lor fiind exclusiv forta de munca sau efortul intelectual. Majoritatea românilor plecati la munca în strainatate încaseaza venituri din activitati dependente.