Dieta mediteraneana ajuta bolnavii de Alzheimer

Apropo.ro / 17.09.2007, 16:59
Dieta mediteraneana ajuta bolnavii de Alzheimer
Pacienții cu maladia Alzheimer care adopta dieta mediteraneana, bogata în fructe, legume și nuci, prezinta cu 76% mai puține riscuri de a deceda prematur fața de bolnavii care au adoptat dieta tradiționala vestica, potrivit unui studiu publicat în revista Academiei

Pacienții cu maladia Alzheimer care adopta dieta mediteraneana, bogata în fructe, legume și nuci, prezinta cu 76% mai puține riscuri de a deceda prematur fața de bolnavii care au adoptat dieta tradiționala vestica, potrivit unui studiu publicat în revista Academiei americane de neurologie, informeaza dailymail.co.uk.

La studiu au participat 192 de bolnavi care au fost monitorizați timp de patru ani și jumatate.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au adoptat o dieta cu fructe, legume, cereale și pește, bogata în antioxidanți, au redus cu 76% riscul de deces fața de ceilalți pacienți.

Autorul studiului, profesorul Nikos Scarmeas de la Centrul medical al Universitații Columbia, SUA, a declarat ca exista probe evidente ca dieta bogata în tipuri sanatoase de grasimi și carne contribuie la prelungirea vieții pacienților.

„De exemplu, un pacient cu Alzheimer care a adoptat dieta mediteraneana moderata și-a prelungit viața cu 1,3 ani fața de cei care nu au adoptat aceasta dieta. Iar pacienții care au urmat cu strictețe regulile dietei mediteraneene au trait, în medie, cu patru ani mai mult”, a declarat Scarmeas.

Un studiu anterior realizat de echipa profesorului Scarmeas a scos la iveala faptul ca persoanele sanatoase care adopta dieta mediteraneana prezinta mai puține riscuri de a dezvolta maladia Alzheimer.

Alte studii au demonstrat ca persoanele sanatoase care au adoptat aceasta dieta au trait mai mult decât cei care au consumat alimente tipice bucatariei vestice.

„Trebuie sa efectuam mai multe teste pentru a vedea daca dieta mediteraneana este, de asemenea, benefica în încetinirea declinului cognitiv și în îmbunatațirea calitații vieții pacienților cu Alzheimer”, a mai spus Scarmeas.

Dieta mediteraneana pune accentul pe legume, verdețuri, fructe, cereale, pește, acizi grași mononesaturați. Se recomanda un consum redus de acizi grași saturați, produse lactate, carne roșie și de pasare și un consum moderat de alcool.

Aceeași dieta s-a dovedit benefica în îmbunatațirea calitații vieții persoanelor care sufera de artrita reumatoida și în prevenirea bolilor cardiace.