O expoziție retrospectivă despre cei 40 de ani de carieră ai scenografului Helmut Stürmer va fi deschisă sâmbătă, la Sibiu, informează UNITER, organizatorul proiectului. Având în vedere că debutul artistului a fost în Sibiu, dorința lui este ca retrospectiva să fie lansată în acest oraș ca un omagiu adus urbei.
„Retrospectiva de scenografie Helmut Stürmer” conține 7 machete și peste 50 de panouri cu 75 de lucrări, imagini fotografie, schițe de concepție, fotografii de machete, imagini din spectacolele realizate de autor în țară și în străinătate. Pe lângă materialul expus vor exista și două proiecții cu imagini video din spectacole.
Cu ocazia expoziției retrospective se va publica și catalogul album „Scenografie”. Acesta va cuprinde circa 250 de pagini cu imagini, documente, proiecte ale unor spații teatrale românești și europene ce ilustrează drumul realizării diverselor scenografii realizate de Helmut Stürmer în perioada 1970–2007. Textele sunt prezentate în limbile română, germană și engleză.
Expoziția va fi vernisată pe 15 septembrie, la Casa Cultură a Sindicatelor din Sibiu, în prezența unor personalități ca regizorul Tompa Gabor, criticul de teatru George Banu, scenografii Visky Andras și Dragoș Buhagiar.
Expoziția va putea fi vizitată până pe 13 octombrie.
Potrivit UNITER, retrospectiva se constituie într-o legătură între teatru și arta plastică „de galerie”.
Helmut Stürmer s-a născut în 1942, la Timișoara. În 1967, absolvă Institutul de Arte Plastice din București, la clasa profesorului Paul Bortnovski. Între anii 1968 și 1977 este scenograf la Teatrul de Stat din Sibiu și la Bulandra din București. Tot în această perioadă, pe lângă nenumărate spectacole pentru teatrele din Arad, Cluj, Brașov, București, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu, Timișoara, face scenografia și pentru cinci filme artistice, în regia lui Dan Pița & Mircea Veroiu, Radu Gabrea și Alexandru Tatos.
În 1971 și 1975, la invitația Teatrului Municipal din Köln, este scenograful unor spectacole regizate de David Esrig și Roberto Ciulli. A urmat, la Teatrul Municipal din München (1976) și la Old Tote Theater din Sydney (1977), spectacolul „Azilul de noapte”, în regia lui Liviu Ciulei.
În 1977, Helmut Stürmer se stabilește în Republica Federală Germană, iar în următorii 30 de ani a lucrat, printre altele, la Théatre de la Ville din Paris, Deutsches Schauspielhaus din Hamburg, Theatre de lÂ’Union din Limoges, Opera din Karlsruhe, Teatrele Naționale din Craiova și Cluj, Opera din Bonn, Royal Shakespeare Company, colaborând adesea cu Silviu Purcărete. Acest regizor și scenograful au lucrat împreună în ultimul an și la montarea integrală a „Faust”-ului lui Goethe, ce va avea premiera la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu în această lună.
Printre premiile obținute de Helmut Stürmer se numără premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie pentru spectacolul „Așa este (dacă vi se pare)” (Teatrul Național din Craiova, regia Vlad Mugur, 2001), premiul UNITER pentru întreaga activitate și premiul Festivalului Teatrelor Maghiare din Pécs pentru cel mai bun decor și cele mai bune costume ale stagiunii 2005-2006, pentru spectacolul „Troilus și Cresida” de la Teatrul „Katona Jószef” din Budapesta, regia Silviu Purcărete.