Expozitie Sean Snyder la MNAC

Apropo.ro / 06.09.2007, 11:55
Expozitie Sean Snyder la MNAC
Timp de trei luni publicul va putea vedea la MNAC o ampla expozitie dedicata artistului american Sean Snyder. In instalatii care integreaza fotografie, video si text, Sean Snyder analizeaza rolul si procesele reprezentarii ideologice in constructia spatiului urban sau medial. Dupa proiecte


Timp de trei luni publicul va putea vedea la MNAC o ampla expozitie dedicata artistului american Sean Snyder. In instalatii care integreaza fotografie, video si text, Sean Snyder analizeaza rolul si procesele reprezentarii ideologice in constructia spatiului urban sau medial. Dupa proiecte in care a investigat arhitectura si urbanismul, trasind legaturi intre orase indepartate, dar asemanatoare prin programele lor de ‘modernizareÂ’, lucrarile recente ale Sean Snyder articuleaza un discurs care urmareste simptome ale reprezentarii ideologice si, de cealalta parte, contrapuncte subversive fata de sursele de informatie dominante.

Artistul a comparat programele de transformare urbana din Bucuresti si Phenian, ale caror ambitii sugereaza un soi de ‘sublim politicÂ’, fictiunea ranch-ului Southfork din serialul ‘DallasÂ’ cu fictiunea ‘Southfork SloboziaÂ’, unde magnatul local Ilie Alexandru a construit o copie fara original, planurile lui Kenzo Tange pentru reconstruirea orasului Skopje dupa cutremur si estetica exuberanta a blocurilor de la periferiile Parisului.

In proiecte ulterioare, Snyder propune o critica a reprezentarii ideologice, care izoleaza disparitatile, voluntare sau nu, vehiculate de mass media, si analizeaza diferentele dintre modurile in care este relatat acelasi eveniment pe fundalul unei tesaturi de aliante politice nebuloase, corelatii suspecte si calcule populiste. Guvernele si corporatiile emit enunturi cu scopul de a motiva sau linisti, de a vinde sau de a face adepti. Proiectele lui Sean Snyder nu raspund cu intentia utopica de a restabili adevarul, ci cu programul, aproape la fel de anevoios, de a arhiva fisurile retorice din comunicarea publica si jumatatile de adevar, actele ratate colective si aliantele secrete. Lucrarile ne invita sa ne imaginam o harta a lumii compusa din acte de manipulare si intelesuri suspendate, un fel de ‘agenda ascunsaÂ’ globala.

Â’ArhiveleÂ’ pe care le construiesc sint un fel de sub-indexuri imprumutate din surse existente de informatie: biblioteci, internet, mass media etc. Nu incerc sa stabilesc vreo ierarhie intre resursele existente si fotografiile ori materialul video pe care il produc eu insumi. Tot ceea ce string sau produc face parte dintr-un proces de refacere a verigilor lipsa. Intelesul se materializeaza prin reconfigurari si juxtapuneri care pun in legatura elemente disparate, fara a oferi o concluzie definitiva. Una dintre posibilitatile discursului artistic este sa reevalueze reziduurile trecutului imediat, politic sau cultural. Sean Snyder, in dialog cu Charles Esche.

Sean Snyder s-a nascut in 1972, la Virginia Beach, SUA. Traieste si lucreaza la Berlin si Kiev. Expozitiile sale personale recente au fost gazduite de Stedelijk Museum CS (Amsterdam), Secession (Viena), Portikus (Frankfurt), De Appel (Amsterdam), Neue Kunsthalle (St. Gallen), si Lisson Gallery (Londra).

Tags: