Box office-ul nord-american a trecut vara aceasta de pragul de 4 miliarde de dolari încasări – o cifră record pentru sezonul cuprins între începutul lunii mai și sfârșitul lunii august, cea mai importantă perioadă a anului pentru studiourile cinematografice, informează The Hollywood Reporter.
În România, 6 dintre cele mai de succes 10 filme ale anului, inclusiv liderul clasamentului, „Pirații din Caraibe: La capătul lumii”, au fost lansate în timpul verii, conform datelor agenției Champions.
Reușita se datorează unui șir de sequel-uri, printre care „Shrek al Treilea” și „Pirații din Caraibe”, care au atras publicul ca un magnet.
În America de Nord, totalul de încasări din cele 18 săptămâni de vară cinematografică diferă puțin în funcție de serviciul care centralizează datele: Media By Numbers a anunțat încasări de 4,18 miliarde de dolari, Nielsen EDI – 4,16 miliarde, iar publicația The Hollywood Reporter – 4,33 miliarde (pentru că a inclus și vânzările de bilete pentru filme proiectate în muzee și alte locuri decât cinematografele). Oricum, box office-ul a depășit bariera de 4 miliarde și a crescut cu 8-11% față de vara trecută, când s-au înregistrat încasări de 3,89 miliarde de dolari.
Și numărul de spectatori a crescut, dar mai puțin, cu 6%: de la 593,9 milioane în 2006 la 632,2 milioane anul acesta, potrivit The Hollywood Reporter. Aceasta înseamnă că scumpirea biletului de cinema în Statele Unite și Canada este unul dintre factorii ce explică mărirea încasărilor. Prin urmare, cu toate că vara 2007 a stabilit un record în privința dolarilor încasați, anul 2002 deține încă recordul pentru numărul de spectatori din timpul verii: 668,1 milioane.
Cele mai atractive cinci filme pentru publicul american s-au dovedit a fi „Omul Păianjen 3” – 336,5 milioane de dolari, „Shrek al Treilea” – 320,7 milioane de dolari, „Transformers – Războiul lor în lumea noastră” – 310,6 milioane de dolari, „Pirații din Caraibe: La capătul lumii” – 308,7 milioane de dolari și „Harry Potter și Ordinul Phoenix” – 286,6 milioane de dolari.
Aceleași titluri, cu o excepție, au fost și preferatele românilor în această vară, chiar dacă ordinea diferă: „Pirații din Caraibe” – 1,06 milioane lei, „Shrek al Treilea” – 900.961 lei, „Harry Potter 5” – 723.115 lei, „Ocean’s Thirteen – Acum sunt 13” – 554.697 lei și „Omul Păianjen 3” – 513.754 lei. „Transformers” are, la rândul său, încasări apropiate de cele ale „Omului Păianjen”: 507.129 lei.
Aceste rezultate înseamnă că topul 10 al filmelor cu cele mai mari încasări în România în 2007 este dominat de premierele verii. Pirații s-au instalat pe locul 1, căpcăunul Shrek – pe 3, tânărul vrăjitor Harry Potter – pe 5, gașca lui Danny Ocean – pe 6, Omul Păianjen – pe 8, iar roboții extratereștri din „Transformers” – pe 9.
Cele șase filme au fost văzute, în total, de aproape 368.000 de spectatori.
Totuși, niciun film al verii n-a reușit să egaleze performanța „Codului lui Da Vinci” din perioada similară a anului trecut. Lansată în mai, ecranizarea bestseller-ului lui Dan Brown a avut în 2006 încasări de circa 1,5 milioane lei și a fost văzută de aproape 150.000 de spectatori. În această vară, doar „Pirații din Caraibe: La capătul lumii” se apropie de pragul de 100.000 de spectatori în cinematografele românești.
În SUA, deși criticii de film au strâmbat din nas la mulțimea de sequel-uri lansate în ultimele patru luni – cu câteva excepții precum „Ultimatumul lui Bourne” -, spectatorii au fost mai puțin pretențioși. Zece pelicule din topul 20 al celor mai de succes filme sunt sequel-uri. Vara trecută, doar cinci filme din top 20 erau producții de acest tip, care continuau povestea sau preluau personajele altor filme.
Recordul actual de încasări este o răsturnare de situație demnă de un film hollywoodian, relatează ziarul britanic The Telegraph. În urmă cu doi ani, în contextul unei scăderi dramatice a box office-ului, unii profesioniști din industria cinematografică preziceau dispariția treptată a obiceiului de a ieși la cinema. Publicul, spuneau ei, va abandona multiplex-urile și va urmări filme doar acasă. Deși în 2006 s-a înregistrat o ușoară redresare, cei din branșă au continuat să vorbească alarmați despre impactul DVD-urilor, al pirateriei, al Internetului, telefoanelor mobile și iPod-urilor asupra industriei de film.
Abia în această vară, îngrijorarea s-a mai risipit, după ce box office-ul nord-american a crescut cu 8-11%, iar cel internațional cu 20% față de anul trecut.