O cincime dintre femei sufera de dureri de cap provocate de medicamentele împotriva migrenelor, precum banala aspirina si paracetamolul, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici si preluat de dailymail.co.uk.
Profesorul Anne MacGregor, director de cercetare în cadrul City of London Migraine Clinic, spune ca daca organismul este alimentat în exces cu analgezice, precum aspirina si paracetamolul, acesta ajunge la un moment dat sa nu mai poata produce sisteme de eliminare a durerii.
În acest moment apar durerile de cap de tip „bumerang”.
„(Pacientii n.r.) încep sa ia aspirina sau paracetamol timp de doua – trei zile pe saptamâna si apoi se confrunta cu dureri mai mari ca înainte”, a explicat MacGregor. „Medicul de familie se gândeste ca pacientul are nevoie de un medicament mai puternic, iar problema se acutizeaza”, a indicat medicul. Aceasta a adaugat ca este nevoie de o campanie de atragere a atentiei asupra riscurilor care pot aparea în cazul supradozarii tratamentului antimigrenos.
Karen Manning, de la Asociatia de actiune împotriva migrenei, a declarat: „Oamenii ajung sa fie diagnosticati cu migrena cronica însa, în realitate, ei sufera de migrena usoara care se prelungeste cu o durere obisnuita de cap provocata de medicamente”.
„Oamenii trebuie sa afle ca (supradozarea n.r.) este daunatoare si ca medicamentele pot înrautati durerile”, a adaugat aceasta.
1% din populatie sufera de dureri de cap provocate de analgezice, potrivit unor studii anterioare.
Femeile prezinta de cinci ori mai multe probabilitati sa sufere de dureri de cap provocate de medicamente. Migrenele lor au adesea cauze hormonale, deci au o durata mai lunga, ceea ce le face pe femei sa apeleze mai repede la analgezice.
În prezent, doar analgezicele puternice sunt însotite de o avertizare asupra riscului ca durerile de cap sa se înrautateasca. Aspirina, paracetamolul si ibuprofenul nu subliniaza acest risc.