Bestsellerul acestei saptamani la Polirom

Apropo.ro / 30.08.2007, 15:27
Bestsellerul acestei saptamani la Polirom
Editura Polirom a tradus, intr-o editie de lux, textele lui Ignatiu de Loyola, sfintul cercetat de Inchizitie sub acuzatia ca ar fi fost un "iluminat". Traducerea riguroasă a textelor ignatiene, cit mai fidela si inteligibila, realizata de Antoaneta Sabau, Iulian Budau si Marius

Editura Polirom a tradus, intr-o editie de lux, textele lui Ignatiu de Loyola, sfintul cercetat de Inchizitie sub acuzatia ca ar fi fost un „iluminat”. Traducerea riguroasă a textelor ignatiene, cit mai fidela si inteligibila, realizata de Antoaneta Sabau, Iulian Budau si Marius Talos, S.J., dar si notele si introducerile la fiecare dintre scrieri sint menite sa inlature cliseele despre iezuiti si fondatorul lor.

Personalitate mai mult celebra decit cunoscuta la noi, Ignatiu de Loyola este intemeietor al Societatii lui Iisus (o adevarata „multinationala” misionara prezenta pe patru continente). Loyola este o figura proeminenta a Renasterii spaniole si a misticii europene.

Ca si Tereza de Avila si Ioan al Crucii, Ignatiu este studiat si in calitate de scriitor. Scrierile ii sint considerate un santier al unor posibilitati nemarginite de a genera alte scrieri. In lucrarile sale, dar mai ales in capodopera „Exercitii spirituale”, transpar influentele unei devotio moderna, ramasa pina astazi un model de meditatie metodica. Jurnalul miscarilor launtrice nu numai ca este singurul manuscris ignatian autentic ajuns pina la noi, dar el ofera totodata cititorilor o perspectiva nebanuita in lumea interioara a Sfintului. Istorisirea Pelerinului • Jurnalul miscarilor launtrice • Exercitii spirituale se nasc din actiune si sint menite sa dea nastere, la rindul lor, actiunii, cea dintii reprezentind autobiografia si testamentul spiritual al lui Ignatiu

„Exercitiile spirituale au transformat deja multe de inimi si de vieti si au condus la importante schimbari sociale si culturale. Ele nu constituie un sistem rigid, inchis. Dimpotriva, sint flexibile si pot fi adaptate in functie de diferitele etape ale drumului spiritual si de feluritele moduri de viata ale oamenilor de astazi. Experienta ne arata ca si crestinii care nu sint catolici pot trage folos din ele si pot fi adaptate in asa fel incit sa-i ajute si pe necrestini. Personal, sint convins ca noi (iezuitii) nu avem nimic mai bun de oferit.” (P.H. Kolvenbach)

Intemeietor al Societatii lui Iisus, Ignatiu de Loyola (despre care se spune ca a fost omul de actiune in stare pura) este o figura proeminenta a Renasterii spaniole si a misticii europene. Se naste in 1491 la Azpeitia, in provincia basca Guipuzcoa (cu numele Inigo Lopez de Loyola) si moare in 1556, la 31 iulie, la Roma. In 1521, Inigo se afla in serviciu militar in cetatea Pamplona. Cetatea asediata cedeaza, iar Inigo este ranit foarte grav. Are loc inceputul convertirii. In lunile urmatoare va scrie prima forma a Exercitiilor spirituale. In 1609, la 3 decembrie, Ignatiu este beatificat de catre Papa Paul al V-lea. 13 ani mai tirziu, in 1622, la 12 martie, are loc canonizarea Sfintului Ignatiu sub pontificatul lui Grigorie al XV-lea. Prin bula papala Regimini militantis Papa Paul al III-lea aproba, la 27 septembrie 1540, ordinul Societatea lui Iisus. Iar patru ani mai tirziu, in 1548, prin documentul Pastoralis officii, acelasi Papa aproba Exercitiile spirituale, cartea despre care se spune ca a fost traita inaite de a fi scrisa. In 1526 este cercetat de Inchizitie sub acuzatia ca ar fi un „iluminat” (alumbrado)

Istorisirea Pelerinului poate fi citita atit ca o autobiografie a lui Ignatiu, cit si ca un testament spiritual lasat de maestru urmasilor sai. Ignațiu nu isi propune atit sa se povesteasca pe sine si cu atit mai putin sa se ofere altora drept model, cit vrea sa arate cum propria experienta spirituala l-a condus la intemeierea Societatii lui Iisus, deopotriva opera si mostenitoarea acestuia.

Jurnalul miscarilor launtrice este singurul manuscris ignatian autentic ajuns pina la noi, oferind cititorilor o perspectiva nebanuita in lumea interioara a Sfintului. Reflectia, rugaciunea si spiritul misionar rodesc aici indisociabil.

Exercitiile spirituale cuprind patru „saptamini” de apropiere a exercitantului, prin meditatie și rugaciune, de Cuvintul lui Dumnezeu, avind totodata menirea de a-l ajuta in cautarea unei alegeri de viata corespunzatoare.

Tags: