Hackerii au identificat o modalitate de utilizare a telefonului mobil iPhone, produs de Apple, în alte rețele decât cea a operatorului american de telecomunicații AT&T, care beneficiaza de exclusivitate, astfel ca dispozitivul ar putea fi accesibil și companiilor concurente.
Un grup numit iPhoneSIMfree.com a anunțat ca a dezvoltat un software care, în momentul instalarii pe un telefon iPhone, permite utilizarea serviciilor de telefonie mobila concurente, precum T-Mobile, potrivit site-ului Engadget.com.
AT&T a încheiat un acord de exclusivitate cu o perioada de valabilitate de doi ani pentru furnizarea de servicii de telefonie și date pe telefoanele iPhone în Statele Unite.
Pe de alta parte, Apple se pregatește sa lanseze iPhone și în Europa pâna la finele anului și poarta discuții cu operatorii de telefonie mobila din mai multe state europene în acest sens.
Potrivit unor informații publicate recent de Reuters, T-Mobile (Germania), Orange (Franța) și O2 (Marea Britanie) au încheiat deja acorduri cu Apple pentru dobândirea drepturilor exclusive de distribuție a dispozitivului în Europa. Utilizarea iPhone, un dispozitiv cu funcții multiple, de telefon, media player și browser web, în alte rețele decât AT&T, proces cunoscut sub denumirea de "deblocare" a reprezentat un scop declarat al multor hackeri de la introducerea acestuia pe piața, la finele lunii iunie.
"Procesul de deblocare a durat numai câteva minute. Din punctul nostru de vedere, a fost un proces fara dificultați", potrivit Engadget.
Pe Internet au mai circulat în ultimele saptamâni câteva metode de deblocare a iPhone, deși acestea implica modificari la nivel de hardware sau alte modalitați mai complicate de înșelare a sistemului de protecție a drepturilor de exclusivitate deținute de AT&T.
iPhone funcționeaza în baza tehnologiei wireless GSM, foarte raspândita în Europa dar cu utilizare limitata în Statele Unite, unde AT&T și T-Mobile, divizie a Deutsche Telekom, sunt singurii furnizori.
"La nivelul SUA nu este vorba despre o descoperire foarte mare, dar în afara continentului american (software-ul pentru deblocarea iPhone – n.r.) va avea probabil un impact puternic, pâna când Apple va lansa acordurile cu partenerii locali", a spus Jeremy Horwitz, editor șef la iLounge.com, un site care centralizeaza știrile despre produsele Apple. Cu toate acestea, succesul hackerilor ar putea fi trecator, întrucât Apple ar putea realiza o noua versiune a software-ului pentru iPhone, împiedicând astfel deblocarea, a adaugat Horwitz.