Atmosfera medievala la Castelul Bontida din judetul Cluj

Apropo.ro / 26.08.2007, 15:41
Atmosfera medievala la Castelul Bontida din judetul Cluj
Cea de-a VI-a editie a "Zilelor Culturale Bontidene" se desfasoara sâmbata si duminica si ofera publicului evenimente si activitati culturale medievale, de la dansuri si demonstratii de calarie pâna la pictura si gastronomie din evul mediu, transmite corespondentul MEDIAFAX. Hegedus

Cea de-a VI-a editie a „Zilelor Culturale Bontidene” se desfasoara sâmbata si duminica si ofera publicului evenimente si activitati culturale medievale, de la dansuri si demonstratii de calarie pâna la pictura si gastronomie din evul mediu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Hegedus Csilla, director executiv al Transilvania Trust, fundatie care se ocupa de restaurarea castelului de la Bontida, judetul Cluj, a declarat, sâmbata, corespondentului MEDIAFAX, ca evenimentul încearca implicarea tuturor etniilor care traiesc la Bontida – români, maghiari si romi – prin muzica si dans.

Festivalul este organizat anual în ultimul sfârsit de saptamâna din luna august si are ca scop promovarea si mediatizarea castelului si a conceptului folosirii de catre societate a unui monument istoric de importanta internationala.

„Castelul Bánffy este unul din cele mai vechi monumente istorice din Transilvania si este cel mai mare ansamblu castelar din Transilvania. A fost construit de familia Bánffy, constructia a început în secolul al XVI-lea si a continua pâna în 1820. Ce vedem aici este de fapt o istorie de 400 de ani”, a declarat Hegedus Csilla.

Restaurarea castelului a început în 1999 cu ajutorul guvernelor român si ungar.

„Noi am sosit aici în 2001 cu programul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit. Am avut 800 de cursanti din toata Europa pe care îi specializam în meserii traditionale. Finantarile noastre sosesc în mare parte de la Uniunea Europeana, prin programele «Cultura 2000» si PHARE, dar primim bani si de la Ministerul Culturii din România si Ungaria si de la organizatii non-guvernamentale din Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Pâna acum am reusit sa restauram 15-20 la suta din castel, dar fundatia noastra a concesionat castelul pe 49 de ani si am promis ca în aceasta perioada îl si restauram”, a spus Hegedus Csilla.

Programul din acest an cuprinde demonstratii de calarie, concerte de muzica populara, simfonica, jazz si blues, muzica usoara, folk, indie-pop, concurs gastronomic, teatru de papusi, târg de antichitati si târgul mesterilor populari. Printre programele paralele se numara târgul de antichitati, expozitie de pictura, demonstratie de mestesuguri traditionale, degustare de vin, târgul mesterilor populari si demonstratie si initiere în pictura si mobila taraneasca.