Teama copiilor de a consuma anumite alimente poate fi genetica, potrivit rezultatelor unui amplu studiu realizat de o echipa de cercetatori britanici, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, informeaza Reuters.
În urma unui studiu amplu, la care au participat perechi de frați gemeni și non-gemeni, profesorul Lucy J. Cooke, de la Colegiul universitar din Londra, și colegii sai au descoperit ca aproape 80% din tendințele copiilor de a evita alimente noi sunt moștenite pe cale genetica.
„Parinții pot sta liniștiți, pentru ca teama copiilor de a încerca alimente noi nu este un rezultat al proastei educații culinare, ci al genelor”, a indicat Cooke. Cercetatorul a mai indicat ca, daca acestor copii li se ofera în mod repetat respectivele alimente, acestea vor deveni familiare și, poate, vor fi incluse între preferatele lor.
Atât oamenii cât și animalele prezinta o anumita reținere în a încerca noi alimente, numita științific „neofobie alimentara”. „Aceasta fobie a constituit un avantaj evoluționar în prevenirea expunerii la alimente potențial toxice”, spun cercetatorii. „În vremurile moderne, în care alimentele sunt în general sigure pentru consum, neofobia pare, mai ales, a avea un efect advers asupra opțiunilor alimentare, mai ales în ceea ce privește cantitatea de alimente”, continua cercetatorii.
La studiu au participat parinții a 5.390 de perechi de gemeni, cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani. Prin studierea gemenilor cercetatorii pot stabili diferențele între efectele genelor și cele ale mediului înconjurator, pentru ca gemenii identici au în comun 100% din genele lor, în timp ce frații non-gemeni împart doar 50% din gene.
Gemenii identici au prezentat mai multe probabilitați de a avea aceleași tendințe în ceea ce privește neofobia alimentara fața de frații non-gemeni, genele dictând 78% din aceste preferințe. Specialiștii au descoperit, de asemenea, ca mediul nu are influența asupra temerilor legate de alimente noi.
Descoperirile nu exclud importanța parinților, spun cercetatorii. Este foarte posibil ca unii parinți sa simta diferențele dintre nevoile copiilor și, în în consecința, sa trateze frații în mod diferit, încurajând aceasta fobie.
În plus, cercetatorii au mai remarcat un comportament care nu este dictat de gene: cu cât un copil primește mai des un anumit aliment, cu atât acesta prezinta mai multe probabilitați de a fi inclus printre preferințele culinare.
„Anumite tehnici de alimentare și modificarea altor factori care pot avea anumite influențe pot ajuta la minimalizarea efectelor negative ale neofobiei alimentare asupra dietei copilului”, au spus cercetatorii.