Stoica: Acuzatiile la adresa PFP Teoctist, o încercare de denigrare

Apropo.ro / 22.08.2007, 10:23
Stoica: Acuzatiile la adresa PFP Teoctist, o încercare de denigrare
Publicarea unor documente care contin acuzatii la adresa PFP Teoctist este o încercare de denigrare a unui simbol al Bisericii Ortodoxe Române si de manipulare ieftina din partea unor reprezentanti ai mass-media, a declarat, miercuri, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvânt al

Publicarea unor documente care contin acuzatii la adresa PFP Teoctist este o încercare de denigrare a unui simbol al Bisericii Ortodoxe Române si de manipulare ieftina din partea unor reprezentanti ai mass-media, a declarat, miercuri, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvânt al Patriarhiei.

„Este o încercare de manipulare ieftina din partea unor reprezentanti ai mass-media. Este o lipsa de bun-simt pentru ca se încearca denigrarea unui simbol al BOR trecut de curând la Domnul si care nu mai are cum sa se apere”, a declarat pentru MEDIAFAX parintele Constantin Stoica.

Purtatorul de cuvânt al Patriarhiei Române spune ca nu poate fi vorba despre un dosar de cadre întrucât Prea Fericitul Patriarh Teoctist nu a fost membru de partid, ci despre un raport al sefului Departamentului Cultelor din vremea comunista, Ioan Cumpanasu.

„Cele doua acuzatii nu sunt deloc o noutate. Ele provin din Arhivele Nationale istorice centrale a Directiei Generale a Politiei, pe care SRI le-a facut publice în 1991-1993”, a adaugat parintele.

Stoica a mai spus ca pe lânga cele doua acuzatii cuprinse în textele date publicitatii de un cotidian central, PFP ar mai fi fost acuzat si ca ar fi fost membru al Rezistentei franceze.

„Toate aceste note au fost vazute de zeci de istorici, în perioada 1995-2000, în sala de studiu a SRI, iar majoritatea nu le-a dat crezare, considerându-le neverosimile, astfel ca pe coltul fiecarei pagini este mentiunea «Nu se verifica». Aceste acuzatii se gasesc si în dosarul de la CNSAS al PFP Teoctist. Ele au fost puse în circulatie de Dorin Dobrinescu – crestin dupa Evanghelie si de Alexandru Catalan – catolic dat afara de la CNSAS. Ei au asteptat ca PFP sa treaca la Domnul pentru a face astfel de acuzatii”, a precizat Stoica.

Purtatorul de cuvânt a adaugat ca aceste delatiuni au fost facute si de diaconul Tuta Nica care, în 1949, era sub ancheta si a fost fortat sa dea astfel de referinte.

Potrivit parintelui Stoica, astfel de afirmatii apareau ori de câte ori ierarhul urma sa fie avansat, acestea pornind de la ofiteri de Securitate. „Cu toate acestea, PFP Teoctist era avansat ierarhic tocmai pentru faptul ca în dosarele înaintate pentru promovare aprecierile erau mult mai multe si cântareau mult mai greu decât aceste delatiuni. Un exemplu în acest sens este cel când Teoctist urma sa fie numit Episcop Vicar de catre Patriarhul Iustinian, adica în 1949. Atunci, Patriarhul a fost criticat ca se înconjoara de legionari”, a spus parintele Stoica.

„Cotidianul” a publicat, în editia de miercuri, dosarul de cadre al defunctului Patriarh Teoctist, care, pe lânga date biografice, contine si informatia conform careia acesta ar fi desfasurat activitate legionara si ar fi practicat homosexualismul, în timp ce era elev la seminarul teologic.

„Din unele informatii existente în dosarul personal rezulta ca a desfasurat activitate legionara (depozitînd materiale de propaganda în manastirile Cernica si Caldarusani si participînd chiar la rebeliune), iar în timp ce era elev la seminar a practicat homosexualismul”, se arata în dosarul prezentat de Cotidianul.

Publicatia citata precizeaza ca dosarul provine din arhiva CC al PCR, sectia cadre, nr. A/592, si se afla în prezent depozitat la Arhivele Nationale.

Contine zece file A4 batute la masina – grupate în cinci fise. Trei dintre acestea, asemanatoare, dateaza din perioada în care Teoctist era mitropolit al Olteniei (1973-1977), doar una fiind datata 11 decembrie 1974. A patra fisa a fost întocmita dupa numirea lui Teoctist în rangul de arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Sucevei (1977-1986).

Ultima fisa, o aducere la zi a celei de-a patra, poarta antetul Departamentul Culte, este semnata de seful institutiei, Ioan Cumpanasu, a fost redactata pe 30 iunie 1988 si se refera la perioada în care Teoctist se afla în scaunul de Patriarh, acesta fiind documentul prezentat de „Cotidianul”.

Potrivit Sefului Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste, politologul Vladimir Tismaneanu, „un dosar de cadre continea de regula o autobiografie, care era de obicei adusa la zi la doi-trei ani”.

„Fiecare institutie de stat avea un dosar de cadre, la care se adaugau dosarele partidului. Trebuie înteles faptul ca totul pleca de la celebra formula a lui Stalin, «Cadrele decid totul». Alaturi de autobiografie, în dosar mai figurau referintele pe care «cadristul» le lua pe baza de discutii cu diverse persoane – sugerate de subiect – sau altele. Se faceau si aprecieri din partea «cadristului» asupra atitudinii si comportamentului, iar, în plus, se culegeau informatii despre viata personala a subiectului. Sistemul s-a bazat întotdeauna pe constrângere si santaj. În cazul lui Teoctist, cred ca vorbim de trei dosare: dosarul de personal, aflat probabil la Patriarhie, dosarul de cadre, din arhiva CC, pentru ca Teoctist era considerat un demnitar important al statului, si dosarul care ar trebui sa fie la CNSAS”, a precizat Tismaneanu pentru publicatia citata.

Acuzatiile privind trecutul legionar nu sunt o noutate. În 2001, istoricul Dorin Dobrincu si fostul angajat al CNSAS Gabriel Catalan publicau în presa centrala o serie de documente provenite din Arhiva SRI, conform carora, în tinerete, Teoctist ar fi participat la rebeliunea legionara din 1941 si ar fi devastat o sinagoga, relateaza Cotidianul.

În plus, în documentele citate de Catalan se mai afirma ca Teoctist „este cunoscut ca a practicat homosexualitatea”, noteaza sursa citata, precizând ca în presa a fost invocata o nota din 1957, care continea o delatiune a unei surse a Securitatii.

Publicatia subliniaza faptul ca doar ultima fisa de cadre a lui Teoctist mentioneaza trecutul homosexual al acestuia, precedentele patru rezumându-se sa treaca în revista doar trecutul sau legionar.

„E posibil ca acea informatie (referitoare la homosexualitate – n.r.) sa fi fost oferita ulterior de Securitate”, crede Vladimir Tismaneanu.

Patriarhul Teoctist a murit în 30 iulie, în urma unui stop cardiac suferit ca urmare a complicatiilor aparute dupa operatia de prostata la care a fost supus. Avea 92 de ani si în ultimii 20 de ani a condus Biserica Ortodoxa Româna.