Alunecari de teren si plaje afectate de inundatii, pe litoral

Apropo.ro / 08.08.2007, 10:06
Alunecari de teren si plaje afectate de inundatii, pe litoral
Ploile abundente de marti noaptea au produs alunecari de teren în Eforie Sud si Olimp si au afectat cele mai multe plaje din statiunile de pe litoral, transmite corespondentul MEDIAFAX. Purtatorul de cuvânt al Directiei Apele Române Dobrogea Litoral, Catalin Anton, a declarat,

Ploile abundente de marti noaptea au produs alunecari de teren în Eforie Sud si Olimp si au afectat cele mai multe plaje din statiunile de pe litoral, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtatorul de cuvânt al Directiei Apele Române Dobrogea Litoral, Catalin Anton, a declarat, miercuri, ca în statiunile Eforie Sud si Olimp s-au înregistrat alunecari de teren în zona falezelor, iar cele mai multe plaje au fost afectate de inundatii.

„S-au înregistrat alunecari de teren în Eforie Sud si în Olimp, în zona Casei Scriitorilor. Cele mai multe plaje au fost inundate, dar cea de la Venus, de la Esplanada, este într-o stare critica, fiind distrusa în proportie de 70%”, a spus Catalin Anton.

Pe plaja de la Venus, puhoaiele au produs santuri adânci de 60 de centimetri si late de aproximativ patru metri, fiind necesara refacerea zonei.

„Pe plajele mai putin afectate, unde ploaia a adus resturi menajere, pamânt si a maturat nisipul, miercuri începe actiunea de igienizare pentru ca într-o zi – doua sa le readucem la forma initiala. La Venus va fi nevoie de igienizare, renisipare si ecologizarea zonei. Abia apoi, echipele DADL vor intra cu echipamentele de afânare a nisipului, întreaga operatiune putând dura si o saptamâna”, a precizat purtatorul de cuvânt al DADL Constanta.

Miercuri, echipele DADL sunt pe plajele afectate pentru evaluarea pagubelor si începerea operatiunilor de curatare a zonelor.

Statiunile Eforie Nord si Eforie Sud, dar si Costinesti, Neptun si Saturn, precum si alte zone din judetul Constanta au fost afectate de inundatiile provocate de ploile torentiale.

Subprefectul Adrian Nicolaescu a declarat ca 20 de persoane au fost evacuate la Eforie Sud, casele lor fiind înconjurate de ape „Copiii au fost mutati în siguranta, chiar daca adultii au refuzat sa parasesca locuintele. Si la Eforie Nord a fost necesara interventia pompierilor, peste 50 de case fiind inundate. Reprezentantii ISU Constanta au lucrat toata noaptea ca sa scoata apa cu pompele. DN 39 a fost redat traficului dupa ce s-a lucrat toata nopatea pentru a-l elibera de ape si a curasa molozul si piatra aduse de ploi”, a precizat subprefectul judetului Constanta.

În Eforie Nord, 30 de camere ale unui hotel de doua stele au fost inundate, ploaia patrunzând fara probleme prin ferestrele si usile hotelului. Turistii si-au petrecut noaptea în holul cladirii, dar vor fi cazati, miercuri, în alt hotel din statiune.

Pe lista localitatilor afectate se numara si statiunile Costinesti, Neptun si Saturn. Vilele Visinul, Piersicul si restaurantul Ambasador din Neptun au fost inundate, pompierii intervenind cu pompe pentru scoaterea apei.

Ploaia a dat peste cap si traficul din orasul Constanta, intersectiile fiind inundate. În centrul Constantei, semafoarele nu functionau nici miercuri dimineata.

Mediafax