Numarul militarilor americani din Irak a atins un nivel record

Apropo.ro / 08.08.2007, 09:52
Numarul militarilor americani din Irak a atins un nivel record
Statele Unite au mai multi soldati în Irak, în prezent, decât în orice alta perioada a conflictului, respectiv aproximativ 162.000 de membri ai armatei, a anuntat marti Pentagonul, citat de Reuters. Purtatorul de cuvânt al Pentagonului, Bryan Whitman, a precizat ca acest numar se

Statele Unite au mai multi soldati în Irak, în prezent, decât în orice alta perioada a conflictului, respectiv aproximativ 162.000 de membri ai armatei, a anuntat marti Pentagonul, citat de Reuters.

Purtatorul de cuvânt al Pentagonului, Bryan Whitman, a precizat ca acest numar se datoreaza partial operatiunilor de predare a responsabilitatii între unitati. În cadrul operatiunilor regulate de rotatie a trupelor, noile unitati americane lucreaza în paralel cu cele pe care le înlocuiesc, pentru o perioada.

Whitman a adaugat ca, desi nivelul trupelor a oscilat adesea, recordul anterior a fost considerat la putin peste 161.000 de militari, în ianuarie 2005, când Irakul a organizat alegeri nationale.

În cadrul unui plan anuntat de presedintele George W. Bush în ianuarie, armata Statelor Unite si-a sporit efectivele din Irak cu aproximativ 30.000 de soldati.

Whitman a mai declarat ca nivelul obisnuit al fortelor americane, inclusiv cele desfasurate în cadrul planului anuntat de Bush, va fi de circa 156.000 sau 157.000 de militari, daca nu mai sunt mobilizate sau retrase alte unitati.

„Nu exista nici o modificare a nivelului de eforturi sau de forte de lupta pe care le prevedem pentru Irak”, a precizat Whitman.

Peste 3.680 de soldati americani si zeci de mii de irakieni au murit de la declansarea conflictului din Irak, în 2003, care a condus la înlaturarea lui Saddam Hussein de la putere.

Mediafax